5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.02.2014

Economica.net
11 02. 2014
ziare_3_10774100_07040400_36872500

Capital: „Regele” mallurilor introduce plata la parcările subterane din reţea. Compania Iulius Group, controlată de omul de afaceri ieşean Iulian Dascălu, a introdus începând de astăzi un sistem de plată pentru parcarea subterană a mallului pe care îl deţine în Timişoara. Acesta este al doilea mall din reţeaua Iulius, după Palas Iaşi, care a apelat la această metodă. Vizitatorii Iulius Mall Timişoara, cel mai mare centru comercial din afara Bucureştiului – cu o suprafaţă închiriabilă de peste 66.500 mp, vor plăti de astăzi 2 lei pentru fiecare oră de staţionare în parcarea subterană. Mallul dispune de o parcare subterană construită pe două niveluri, unde încap peste 1.000 de maşini. Iulian Dascălu s-a gândit şi la un sistem de gratuitate pentru cumpărători.

ZF: Grupul Schwarz, deţinut de al doilea cel mai bogat neamţ, a ajuns să controleze un sfert din comerţul românesc. Şi nu se opreşte aici. Grupul german privat Schwarz, controlat de al doilea cel mai bogat om din Germania, care operează lanţulurile Kaufland şi Lidl, a obţinut anul trecut în România afaceri de peste 2,3 mld. euro, în creştere cu circa 300 mil. euro faţă de 2012. Nemţii, care au circa 250 de magazine şi peste 15.000 de angajaţi, au ajuns astfel să controleze 13% din tot comerţul local cu dominanţă alimentară şi circa un sfert din comerţul modern, potrivit estimărilor ZF pe baza datelor din piaţă.

Capital: Cine finanţează „Cooperativa ASF”? Dacă nu ar fi doar o contradicție în termeni, ASF ar fi singura instituție „independentă, autonomă și autofinanțată“ din lume unde salariile angajaților sunt plătite de milioane de clienți ai altor companii autonome. Autoritatea  de Supraveghere Financiară nu poate fi independentă, autonomă și autofinanțată (așa cum o definește legea), atât timp cât contribuția a milioane de români la salariile angajaților săi numiți politic este un indicator concret și calculabil. Mai mult, spre deosebire de  Banca Națională, de exemplu, al cărei model de organizare încearcă să îl preia, ASF nu întreprinde nici măcar o singură operațiune comercială care să-i aducă venituri, ea trăind exclusiv din sumele obținute prin taxarea unor afaceri private.

ZF – Băsescu: Dacă nu se finalizează Coridorul IV, „se va pierde asamblarea de la Piteşti”, la Dacia. Preşedintele Traian Băsescu a declarat, într-o emisiune difuzată luni de postul Look Tv, că nefinalizarea Coridorului IV paneuropean va duce la pierderea asamblării de la Piteşti, la uzinele Dacia, care deja extinde uzina din Maroc. „Eu vă pot spune că în mine Guvernul va avea un adversar total pentru o astfel de abordare. România, dacă nu se conectează integral cu Coridorul IV la sistemele rutiere europene, este o ţară care rămâne enorm în urmă”, a declarat şeful statului. El a mai arătat că România va pierde foarte multe investiţii dacă nu finalizează Coridorul IV, iar Dacia este ceva „sigur”.

Capital: Fiscul devine atotputernic: execută vilele patronilor. ANAF trece de la executarea bunurilor unei firme la urmărirea silită a acţionarilor şi asociaţilor, direct pe CNP. Fiscul ameninţă că le ia maşinile, casele, apartamentele persoanelor posesoare de firme cu datorii, prin atragerea răspunderii solidare. Pot fi anulate contracte de vânzare a activelor şi urmărite chiar şi soacrele care primesc bunuri din patrimoniul firmei ginerelui.

Gândul: Topul angajaţilor care s-ar califica la electoRATA lui Ponta: „Mulţi fac credite pentru a ieşi din iarnă, ca pensionarii”. Salariaţii din învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, dar şi cei care lucrează în domeniul activităţilor culturale vor putea beneficia de electoRATA lui Ponta, respectiv înjumătăţirea ratelor la credit pentru cei care au un salariu de până la 1.600 de lei. Aceştia câştigă, în medie, un salariu sub cel mediu pe economie, care a ajuns în decembrie la 1.760 de lei, potrivit celor mai recente date INS. De exemplu, numărul profesorilor şi învăţătorilor care au credite este estimat la câteva zeci de mii de persoane în toată ţara. „Mulţi fac credite pentru a ieşi din iarnă, precum pensionarii”, a declarat pentru gandul Simion Hăncescu, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Invăţământ.

Hotnews: ANALIZA Cum mergeau trenurile romanesti in 1939 si cum merg astazi – O poveste cu surprize si dezamagiri. Desi pare greu de crezut, acum 75 de ani pe unele rute importante trenurile erau mai rapide decat in prezent, iar Romania se putea mandri cu una dintre cele mai moderne retele feroviare de pe continent. Acum, in Franta sau Italia poti parcurge cu trenul 600 de km in sub patru ore, in timp ce la noi dureaza peste zece ore. Cum a ajuns calea ferata pe teritoriile romanesti, cat faceau trenurile noastre in 1939 fata de prezent si cat de mult s-au imbunatatit lucrurile in Europa de Vest puteti citi in articol.