5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.03.2015

Economica.net
11 03. 2015
newspaper_2_83441100

ZF: Cum „încurajează” bancherii economisirea. Dobânzile scad sub 2% şi la depozitele pe un an. Un client care depune 10.000 de lei la bancă pe un an mai primeşte la scadenţă maximum 300 de lei şi doar dacă alege o bancă de talie mică, precum TBI Bank sau Romanian International Bank (RIB), care încearcă să-şi creeze o bază de clienţi, în timp ce banii depuşi la o bancă mare, ca Raiffeisen, UniCredit sau BCR, aduc un câştig net de 140-180 de lei. Dobânzile nominale la un depozit în lei cu scadenţa la un an variază între 1,75% (la Raiffeisen) şi 3,65% pe an (la RIB). Mai multe bănci de talie mare au coborât sub 2% cu dobânzile la depozitele pe una sau trei luni (măsură prin care vor să descurajeze econo­misirea pe termen scurt), dar austriecii de la Raiffeisen sunt primii care iau decizia radicală de a plăti sub 2% pe an şi clienţilor care îşi ţin banii la bancă timp de un an, indi­fe­rent de sumă.

Capital: Cum rămâi fără bani pe card fără să ştii. Totul este legal. Băncile sunt obligate de Protecţia Consumatorilor (ANPC) să afişeze, de luna aceasta, comisioanele pe care le practică la operaţiunile cu cardul la bancomate. Românii îşi primesc salariile pe card de la o anumită bancă, iar fiecare operaţiune la bancomat este taxată. Care este, însă, suma pe care o pierde un utilizator de card, dacă nu găseşte un bancomat al propriei bănci în apropiere şi este nevoit să folosească ATM-ul altei bănci. Potrivit informatiilor publicate pe site-urile proprii, băncile practică următoarele comisioane pentru retrageri de la reţelele ATM ale altor bănci: Raiffeisen Bank practică un comision de 0,5% + 2,5 lei. Raiffeisen Bank va dubla, din 17 martie, comisionul pentru retragerile de bani de pe cardurile de debit emise de banca la ATM-urile altor bănci: de la 0,5% + 2,5 lei la 1% + 3 lei.

Gandul.info: Din acest an, românii pot să îşi schimbe furnizorul de energie electrică. Au de ales din peste 80 de variante, dar există o problema. Românii pot opta, din acest an, pentru un alt furnizor de energie electrică. Teoretic, prin schimbarea furnizorului de energie electrică, un consumator casnic şi-ar putea reduce factura la curent electric. Practic însă, lucrurile nu stau chiar aşa. n prezent, furnizarea de energie electrică pentru persoanele fizice este făcută, în România, de ENEL, Electrica, E.ON sau CEZ, însă, începând din acest an, românii îşi pot schimba compania care le dă curent.

Agrointel.ro: Cașcavalul care nu-i cașcaval se vinde la liber în marile magazine. Marile magazine de discount din România comercializează, sub marcă proprie, o serie de alimente care au cel puțin o denumire dubioasă, iar dacă mai citim pe etichetă și care sunt principalele ingrediente, atunci avem, cu siguranță, motive să intrăm la bănuieli.Odată cu impunerea embargoului rusesc, surplusul de produse lactate de pe piața europeană a ajuns în România. Așa se face că producătorii polonezi, cehi, și chiar unguri aduc pe rafturile din magazinele românești produse cel puțin dubioase.

Avocatnet.ro: Denumirea PFA trebuie modificata daca titularul isi schimba numele? Afla raspunsul oficial al ONRC!Legea nr. 26/1990 privind registrul comertului prevede ca firma unui comerciant, persoana fizica, se compune din numele comerciantului scris in intregime sau din numele si initiala prenumelui acestuia. Avand in vedere prevederile legale, persoanele care isi desfasoara activitatea ca PFA si care aleg sa isi schimbe numele, de exemplu dupa casatorie, sunt obligate sa modifice denumirea PFA-ului, informeaza ONRC pe pagina sa de internet. Conform sursei citate, pentru a inregistra modificarea referitoare la nume si prenume, persoana fizica autorizata trebuie sa mearga la Registrul Comertului unde s-a inregistrat ca PFA cu urmatoarele documente: actul doveditor al schimbarii numelui (de exemplu: certificatul de casatorie, hotararea de divort etc.), dupa caz;