5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.06.2014

Despre scandalul facturilor ENEL, firmele de IT îşi plătesc salariaţii cu 400 de euro în plus faţă de 2007, PSD își extinde influența asupra BNR, topul celor mai mari profituri ale companiilor în 2013, bancherii aşteaptă curăţarea bilanţurilor înainte de a deschide robinetul creditării, cum am ajuns să ne spionăm între noi şi ce spune SRI despre monitorizarea reţelelor sociale şi confuzia semnalată de Adrian Sârbu este comună şefilor de media şi politicienilor. Citeşte pe larg revista presei din 11 iunie 2014
Economica.net - mie, 11 iun. 2014, 05:43
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 11.06.2014

Hotnews – ANRE, despre cum s-a ajuns la dubla taxare a certificatelor verzi de catre ENEL: A fost o interpretare eronata a unor prevederi legislative. Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) considera ca s-a ajuns la „așa-zisa dublă taxare a certificatelor verzi la consumatorii finali de energie electrică de către SC ENEL SA” in urma interpretarii eronate din partea companiei a unor prevederi privind aplicarea prețurilor și tarifelor. In urma unui control, ANRE ar fi constatat aceasta eroare si a decis regularizarea prin „reducerea tarifelor cu 1,3% , făcând, astfel, posibilă recuperarea sumelor facturate suplimentar”. Aceasta explicatie contrazice afirmatiile presedintelui ANRE care spunea ca, initial, se calculase o reducere necesara de 6%, dupa care s-a decis 4,7%.

ZF: Firmele de IT îşi plătesc salariaţii cu 400 de euro în plus faţă de 2007.  Salariile din industria IT au ajuns în luna martie la maximul istoric al ultimilor opt ani, angajaţii câştigând, în medie, aproape 3.900 de lei net. Chiar dacă în 2012 şi 2013 companiile păreau să fi tăiat din elanul angajaţilor, oferind salarii mai reduse cu sub 1% faţă de luna martie a anilor anteriori, în prezent ei îşi plătesc oamenii cu 400 de euro în plus faţă de 2007 (adică de două ori mai mult), potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

EVZ: PSD își extinde influența asupra BNR. Din viitorul CA, patru membri ar trebui numiți de PSD, și câte unul de PNL, PDL, UDMR și PC. Acestora li se adaugă guvernatorul Mugur Isărescu. În prezent, PNL are însă doi membri în CA al BNR, ceea ce înseamnă că va pierde o poziție în favoarea PSD. Rămâne de văzut însă dacă acest nou post va fi unul de vice- guvernator sau de simplu membru.

ZF: Topul celor mai mari profituri ale companiilor în 2013. OMV Petrom (Austria), Romgaz şi Hidroelectrica – controlate de stat – au fost în 2013 companiile cu cele mai mari profituri din România, cu un câştig net cumulat de 1,48 mld. euro, peste 10% din profitul total al companiilor locale, arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul Finanţelor. În topul celor mai mari câştiguri se află trei companii de stat, şase investitori străini şi Fondul Proprietatea. Abia pe locul 16 în clasamentul câştigurilor vine prima companie antreprenorială, respectiv retailerul de bricolaj Dedeman din Bacău, care a avut în 2013 un profit de 65 mil. euro, în creştere cu 12% faţă de anul precedent.

Adevărul: Efectele Facebook. Cum am ajuns să ne spionăm între noi şi ce spune SRI despre monitorizarea reţelelor sociale. În urmă cu 25 de ani, sub teroarea Securităţii lui Ceauşescu, românii îşi protejau cu îndârjire intimitatea. Astăzi, în vremea socializării pe internet, ne punem viaţa personală la dispoziţia tuturor. După ce în ediţia de ieri am analizat felul în care reţeaua de socializare Facebook a ajuns să influenţeze evenimentele sociale şi politice din România, „Adevărul“ vă prezintă astăzi cea de-a doua parte a campaniei derulate pe acest subiect. Despre controversele privind monitorizarea serviciilor secrete şi despre schimbările pe care Facebook le-a adus în rutina noastră de zi cu zi.

ZF: Bancherii aşteaptă curăţarea bilanţurilor înainte de a deschide robinetul creditării.  Bancherii aşteaptă să-şi cureţe portofoliile prin scoaterea din bilanţuri a creditelor neperformante provizionate integral înainte de a accelera creditarea, dar se plâng că în continuare cererea din partea clienţilor este, cu excepţii în anumite sectoare, foarte slabă şi abia acoperă sumele rambursate din credite vechi – aceasta a fost concluzia dezbaterilor despre evoluţia sistemului bancar, din prima zi a conferinţei ZF Bankers Summit ’14. „Trebuie făcută curăţenie în sistem, dar întrebarea este dacă vom face acest lucru dintr-odată sau în timp. Banca Naţională vrea ca acest lucru să se întâmple acum pentru că vrea să creeze condiţiile pentru reluarea creditării. Soluţia pentru creditele neperformante este una simplă:  recunoşti acum pierderi nerealizate sau în viitor pierderi realizate. (…) Cred că în următorul an vom continua să ne mutăm dinspre finanţare externă către depozite locale“, a declarat în cadrul conferinţei Tomas Spurny, preşedintele executiv al BCR.

Bursa.ro: Confuzia semnalată de Adrian Sârbu este comună şefilor de media şi politicienilor. Deşi Victor Ponta este recunoscut drept mincinos, n-aş spune că minte şi în această ocazie, când afirmă că Adrian Sârbu I-ar fi propus să-l facă preşedinte, pentru că, fie şi dacă această discuţie nu va fi avut loc, ea este extrem de verosimilă. De altfel, Adrian Sârbu nici nu ar fi primul om din media care îşi închipuie că pune preşedinţi şi premieri – Cristian Tudor Popescu are aceeaşi pretenţie. Suspectez că ei trebuie să se pună de acord, înainte de electorale, ca să nu ne alegem cu doi preşedinţi.

Te-ar mai putea interesa și
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – secretar de stat
Autostrada A1 Lugoj – Deva: Primul foraj la „tunelurile pentru urși” va începe în decembrie – ...
Secretarul de stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu anunță start bun pe secțiunea - lipsă Margina - Holdea din lotul 2 al A1 Lugoj - Deva. Finanțat prin PNRR, acest "lot al urșilor"......
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Centura Comarnic va fi gata în vara anului viitor – oficial Transporturi
Secretarul de Stat în Transporturi Irinel Ionel Scrioșteanu a anunțat vineri că a fost într-o vizită pe șantierul ...
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
România și Spania au semnat un Memorandum pentru intensificarea cooperării în domeniul economiei sociale
Ministrul Muncii şi Solidarităţii Sociale din România, Simona Bucura-Oprescu, şi vicepreşedintele Guvernului Spaniei, ...
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Taxă de timbru mai mică cu peste 50% pentru partaj, divorț și cereri familiale potrivit unei legi din 2024
Începând cu 3 noiembrie 2024, Legea nr. 268/2024 a adus reduceri substanțiale și scutiri pentru taxele de timbru aplicate ...