5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.10.2012
ZF: Cine este Cristian Sima, brokerul care de două săptămâni este cel mai căutat om de pe piaţa de capital. Cristian Sima, unul dintre cele mai colorate personaje de pe piaţa locală de capital, a fost dat dispărut de oamenii din piaţă, care nu mai reuşesc să-l contacteze la telefon şi nici nu ştiu la ce adresă să-l găsească. Mulţi dintre clienţi i-au încredinţat banii lui Sima să-i administreze, iar acum aceştia nu mai ştiu de unde să-l ia. Pe piaţă circulă două versiuni: fie Sima a fugit cu banii clienţilor, fie i-a pierdut în urma unor tranzacţii riscante. Cristian Sima este unul dintre cei mai controversaţi oameni de pe piaţa de capital. Doctor în matematică şi cu câţiva ani de practică pe pieţele de capital din Italia, Franţa şi de la Londra, conform CV-ului public, Sima a fost unul dintre primii investitori locali care a deschis o firmă de brokeraj dedicată pieţelor internaţionale.
Capital: Poliţa RCA s-a scumpit şi cu 28%. De la anul se transformă în CASCO. Cei mai importanţi asigurători auto au majorat preţurile RCA cu până la 28% în ultimele şase luni. Schimbările de legislaţie anunţate pentru 2013 vor aduce însă scumpiri cu mult mai mari. Prima anuală pentru poliţele RCA a crescut de la începutul acestui an la toate societăţile de asigurare din topul vânzătorilor de asigurări auto. Excepţie face o singură companie, care avea însă preţuri cu mult peste media pieţei.
România liberă: Din 2013 începe avalanşa scumpirilor. Ce alte veşti proaste ne dă economia. Dacă e ianuarie, e scumpire la carburanţi şi ţigări pe bază de accize. Din vară cresc preţurile la gaze, iar toamna se numără noua valoare a gigacaloriei. Adăugaţi la asta factura mai mare la curentul electric, ceva majorări de impozite amânate pe fondul anului electoral şi inflaţia indusă de cursul de schimb (presiunea pe leu e mare după alegeri). Să ne rugăm măcar să plouă. Accizele se calculează la un curs cu 5% mai mare, continuă calendarul scumpirilor la gaze şi energie electrică, e greu de crezut că preţul gigacaloriei va fi menţinut la valorile din prezent (primarul Sorin Oprescu anunţase iniţial majorări încă din 2012, dar a renunţat apoi brusc, de teamă să nu se supere electoratul social-democrat subvenţionat).
ZF: Franklin Templeton şi-ar putea lua adio de la Fondul Proprietatea. Compania americană Franklin Templeton şi-ar putea încheia mai devreme decât a prevăzut mandatul de administrator al activelor de 2,5 miliarde de euro ale Fondului Proprietatea, după ce Curtea de Apel Bucureşti a decis irevocabil să anuleze hotărârea din septembrie 2010 prin care compania a preluat oficial cârma fondului. Motivul este legat de un viciu de procedură sau mai exact de nerespectarea termenului legal de 30 de zile înainte de derularea Adunării Generale a Acţionarilor în care trebuia publicat în Monitorul Oficial documentul prin care Franklin Templeton a fost numit administrator. Documentul a fost publicat pe 23 august 2010, iar Adunarea Generală prin care acesta a fost aprobat a avut loc pe 6 septembrie 2010.
EVZ: Majorările oferite bugetarilor rase de inflaţie şi de curs. De la jumătatea anului și până acum bugetarii au pierdut peste 25% din creșterea de salarii ce le-a fost oferită. Inflaţia anuală de 5,33% anunţată ieri de Statistică pentru luna septembrie a fost o veste tristă pentru bugetarii care la jumătate anului au primit o majorare cu 8% a salariilor. Numai luna trecută preţurile au crescut cu un procent. Adăugând scumpirilor din septembrie pe cele din august şi iulie, de câte o jumătate de procent, ajugem la concluzia că majorările recente au „şters” cel puţin un sfert din ceea ce primiseră în plus la salariu. Iar cifrele prezentate de Statistică dau doar un indiciu pentru scumpirile resimţite de fiecare român.