5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.11.2013

Economica.net
11 11. 2013
newspapers_1_640x395_54247000

ZF: Povestea singurei CET private din Bucureşti, investiţie de 25 mil. €. Singura CET – centrală electrotermică – privată din Bu­cureşti este controlată de omul de afaceri Constantin Bucur, care a ajuns în posesia sa în urma privatizării unei fabrici din Bucureşti în a cărei componenţă era, iar în noiembrie 2013 a finalizat o investiţie de 25 mil. euro în modernizarea centralei. Compania Vest-Energo care deţine această centrală are capacitatea de a livra către RADET căldură şi apă caldă pentru 70.000 de locuinţe, adică 5% din Bucureşti. Prin­cipalul furnizor de căldură pentru RADET este Electro­centrale Bucureşti, companie controlată de Mi­nisterul Economiei, cu o cotă de piaţă de peste 95%. Anul trecut, Vest-Energo a înregistrat afaceri de 55 mil. lei (12,6 mil. euro) şi un câştig din exploatare de 2,7 mil. lei (625.000 euro), dar rezultatul final a fost o pierdere de 2,3 mil. lei (500.000 euro) din cauza diferenţelor de curs valutar.

EVZ: Scolile de soferi anunta scumpiri pentru obtinerea permisului de conducere in baza unui ordin suspendat. Un ordin dat de Relu Fenechiu, care intră în vigoare mâine, a fost suspendat de Curtea de Apel Suceava. În baza lui, şcolile de şoferi au anunţat că vor majora tarifele. Vestea scumpirii şcolilor de şoferi i-a luat prin surprindere atât pe instructorii auto, cât şi pe cei care visează să îşi obţină permisul de conducere. La originea acestui anunţ se află, însă, un ordin controversat semnat de Relu Fenechiu, dat în luna mai, pe vremea în care acesta era ministru al Transporturilor. Ordinul Ministerului Transporturilor (MT) 733/2013 ar trebui să intre în vigoare mâine, 12 noiembrie, însă instructorii auto au obţinut în instanţă suspendarea lui.

Unii cresc preţurile, alţii – nu

Reprezentanţii sindicatelor au precizat pentru „Evenimentul zilei” că Ministerul Transporturilor nu a clarificat situaţia acestui ordin şi, în ciuda deciziei date de Curtea de Apel Suceava, pe 14 octombrie, acesta ar putea intra în vigoare. Urmarea: o mare parte din şcolile de şoferi şi-au anunţat intenţia de a mări tarifele.

Romania Libera: Cât e sinecura la Transporturi: 2.000 de euro remuneraţie pe oră muncită lunar. Consilieri personali sau şefi de cabinet din cadrul Ministerului Transporturilor încasează mii de euro lunar, în urma participării lor timp de 1-2 ore la Adunările Generale ale Acţionarilor din companiile subordonate. Membrii Adunărilor Generale ale Acţionarilor (AGA) ce reprezintă interesele capitalului de stat în societăţile comerciale, companiile şi societăţile naţionale ce funcţionează sub autoritatea Ministerului Transporturilor primesc, cu începere din luna noiembrie, pentru fiecare şedinţă la care sunt prezenţi, o remuneraţie egală cu un sfert din indemnizaţia fixă lunară a directorilor generali. Măsura este prevăzută într-un ordin emis de către ministrul Transporturilor, Ramona Nicole Mănescu (foto), la finele lunii octombrie. Ordinul nu figurează pe site-ul de internet al ministerului. Ultimul ordin publicat este din 2008.

Adevarul: Casele viitorului, „verzi” şi prietenoase. Povestea clujenilor care şi-au făcut casă cu 15.000 de euro, din paie şi lut. Doi tineri din Turda, o scenografă şi un alpinist utilitar, au construit, cu aproape 15.000 de euro, o casă din baloţi de paie, lut şi apă. Se vor muta de Crăciun după ce pun panouri solare care să le asigure energia pentru curent, căldură şi încălzirea apei. Casa lor se află pe un deal care le oferă o privelişte superbă: întreg oraşul Turda. Bonus: o vedere spre castrul roman, „casa” soldaţilor romani din fosta Legiune a V-a Macedonica. Fiecare îşi doreşte să locuiască într-o casă doar a sa, unde să aibă tot confortul, unde să miroasă mereu plăcut, iar grija apăsătoare a cheltuielilor cele de toată luna, curent, gaz şi altele, să dispară.

Capital: Succesul ofertei Romgaz provoaca reactii adverse. Suprasubscrierea peste asteptari a ofertei Romgaz are parte si de pareri care nu vad cu ochi buni modul in care a fost gestionata vanzarea, dar declaratiile vin mult prea tarziu pentru a mai putea schimba ceva. Oferta publica a Romgaz a avut un succes neasteptat de mare. Si nu doar pentru intermediari si pentru vanzator (care sunt obligati sa aiba o abordare prudenta), ci si pentru restul brokerilor si pentru investitori. Toti cei mentionati mai sus si-au exprimat rezervele inainte de lansarea ofertei, iar rezultatul a fost clar o surpriza. Dar, desigur, după ce totul se termină, apar persoane care declară că prevedeau așa ceva, că lucrurile ar fi trebuit făcute altfel etc. Cu astfel de declarații a ieșit și Dan Radu Rușanu, președintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), adică fix instituția care a aprobat prospectul de ofertă în varianta finală și fără al cărei accept nu putea începe vânzarea de acțiuni.