5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.11.2014

Efectul nedorit al ieftinirii leilor: deponenţii primesc dobânzi mai mici pentru banii păstraţi la bancă - Conturi curente ieftine pentru populaţie - Chiriţoiu, despre funcţionarii publici: Nu prea înţeleg economie -  Microsoft îşi schimbă politica în România - Mercedes-Benz, campionul consumurilor oficiale mincinoase. Citeşte pe larg revista presei din 11 noiembrie 2014
Economica.net - mar, 11 nov. 2014, 05:56
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 11.11.2014

Hotnews – Microsoft schimba politica de informare privind discount-urile in afacerile cu statul, dupa scandalul de coruptie la vanzarea de licente in Romania. Microsoft a initiat recent un program de informare si transmitere a discount-urilor catre clientii din sectorul public si companiile de stat in Romania si in cateva alte tari, program care va fi extins in curand la nivel global, pentru a scadea riscul de coruptie in propriul ecosistem de business, precizeaza intr-o scrisoare deschisa seful Microsoft Romania. Masurile sunt luate in urma investigatiei DNA privind contractul de inchiriere de licente Microsoft, demarat in 2004, in urma careia fostul ministru Gabriel Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocos si Nicolae Dumitru si primarul din Piatra Neamt Gheorghe Stefan au fost arestati preventiv pentru luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani si alti ministri sunt urmariti penal.

wall-street.ro – Consiliul Concurentei vrea sa oblige bancile sa ofere cont curent ieftin pentru toata populatia, prin transpunerea unei directive europene. Bancile ar putea fi obligata sa ofere o varianta de cont curent ieftin, pentru a fi accesibil intregii populatii. „As vrea sa obtin (aprobarea Guvernului – n.r.) sa transpunem noua directiva europeana privind accesul la conturi (bancare – n.r.), care obliga bancile sa ofere conturi ieftine, cu servicii ieftine, adica o varianta simplificata la cont, la preturi foarte mici, ca sa fie accesibil intregii populatii. Totodata, actul normativ obliga statul membru sa se asigure ca exista un site de comparatii al comisioanelor bancare. As vrea sa reusim s-o transpunem cat mai repede in legislatia interna”, a declarat luni presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

ZF – Efectul nedorit al ieftinirii leilor: deponenţii primesc dobânzi mai mici pentru banii păstraţi la bancă. Vedeţi diferenţele de dobânzi dintre bănci. Bancherii au redus dobânzile la depozite după decizia BNR de a micşora dobânda-cheie la lei la un minim de 2,75% pe an şi după ce costul leilor pe piaţa interbancară a coborât la 2% pe an, astfel că în prezent puţi­ne bănci mai afişează bonificaţii peste 3% pe an, acesta fiind un efect nedorit al relaxării politicii monetare care poate descuraja economisirea.

Gândul – Chiriţoiu, despre funcţionarii publici: Nu prea înţeleg economie. Excesele de reglementare sunt cauzate şi de slaba pregătire a administraţiei publice, funcţionarii din ministere având probleme de înţelegere a economiei, că pieţele funcţionează şi că reglementarea nu înseamnă înlocuirea pieţelor, afirmă preşedintele Consiliului Concurenţei. Chiriţoiu a arătat că trebuie îmbunătăţită pregătirea funcţionarilor care aplică reglementările.

0-100.ro – Mercedes-Benz, campionul consumurilor oficiale mincinoase. Automobilele Daimler – deci Mercedes-Benz si smart – sunt cele care depasesc cu cel mai mult consumul oficial anuntat de producator, reiese dintr-o cercetare a asociatiei Transport & Environment, care arata si faptul ca, cu cat motoarele sunt mai mici, cu atat consumul real este mult mai mare decat cel declarat. De asemenea, documentul redactat de Transport & Environment arata si cum trateaza producatorii auto testele de consum, astfel ca mereu exista diferente intre consumul declarat si cel real.

ZF – Economia a dat semne de revenire în septembrie, susţinută de industrie, exporturi şi consum. Economia a dat semne de revenire în luna septembrie. La jumătatea anului România a intrat în „recesiune tehnică“, iar trimestrul al treilea a început cu stângul, lunile iulie şi august fiind destul de slabe Producţia industrială a făcut în septembrie un salt de 6,1% faţă de aceeaşi lună de anul trecut, pe serie brută, şi de 4,9% pe serie ajustată Exporturile au crescut în septembrie cu 10,2%, la un maxim istoric de 4,9 mld. euro Consumul s-a redinamizat – cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai important indicator pentru consumul populaţiei, înregistrând în septembrie un plus de 6,1% comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, pe serie brută.

Capital – AUTOSTRADA din România care COSTĂ 9 milioane EURO pe km. Este un cost corect? De-a lungul timpului, cifrele au demonstrat că, la nivelul Europei, o autostradă poate fi construită și cu 3 – 4 milioane de euro pe km (în funcție de proiect: cu două sau cu patru benzi pe sens). Cel puțin, așa arată media europeană. Bineînțeles, sunt cazuri în care această valoare se dublează sau se triplează, în cazul României putând fi redate mai mult exemple.

Avocatnet.ro –  Practicienii in insolventa platesc din aceasta luna taxe mai mari. Tarifele platite de practicienii in insolventa pentru eliberarea anumitor documente au fost majorate printr-un act normativ, recent intrat in vigoare. In plus, au fost introduse si o serie de taxe noi. De asemenea, noile dispozitii detaliaza conditiile in care isi pot desfasura activitatea practicienii in insolventa care lucreaza pe baza de contract de colaborare.

Bursa – Costul falimentului unei bănci majore, suportat de deţinătorii de obligaţiuni. Comitetul pentru Stabilitate Financiară (FSB – Comitetul Basel), alcătuit din bancheri centrali, reprezentanţi ai autorităţilor de reglementare şi oficiali din finanţe, propune noi norme în materie, prin care costurile prăbuşirii unei bănci de importanţă sistemică să fie suportate de creditorii acesteia, nu de guverne. Preşedintele FSB, Mark Carney – guvernatorul Băncii Angliei -, a declarat că aceste propuneri marchează o schimbare a modului în care sunt tratate falimentele băncilor majore. „Odată ce vor fi adoptate, aceste măsuri vor juca un rol important în stabilirea soluţiilor privind marile bănci, fără să se recurgă la fonduri publice şi fără perturbarea sistemului financiar”, a afirmat Carney.

Te-ar mai putea interesa și
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israel: Netanyahu ameninţă că va acţiona cu ‘forţă şi hotărâre’ contra rebelilor houthi din Yemen
Israelul va continua să acţioneze cu forţă şi hotărâre contra rebelilor houthi din Yemen, acuzaţi de periclitarea transporturilor maritime internaţionale şi a ordinii internaţionale, a......
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Află cum poţi avea acces gratuit la toate posturile tv HBO şi Cinemax până pe 5 ianuarie 2025
Pentru că urmează o perioadă cu multe zile libere, unele în care ne vom putea permite luxul de a ne relaxa, de a petrece ...
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Companiile din energie vor trebui să plătească o cauțiune dacă cer suspendarea unei amenzi în instanță
Amenzile acordate de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei se vor plăti chiar dacă se vor ataca ulterior, iar ...
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Mega Image a investit anul trecut 8,8 milioane de lei în panouri fotovoltaice
Retailerul alimentar Mega Image, parte a grupului olandezo-belgian Ahold Delhaize, a continuat anul trecut investițiile ...