5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 11.12.2012
ZF: Două noi autostrăzi prind contur: statul vrea să construiască în concesiune Craiova-Piteşti şi Ploieşti-Focşani. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) intenţionează să scoată la licitaţie în concesiune contractele pentru proiectarea şi construirea autostrăzilor Craiova-Piteşti şi Ploieşti-Buzău-Focşani, care ar urma să coste până la peste 2 miliarde de euro. Prima autostradă, între Craiova şi Piteşti, care leagă practic două oraşe cu industrie auto puternică, ar urma să coste între 3,7 miliarde de lei (660 de milioane de euro) şi 4,9 miliarde de lei (1,1 miliarde de euro), potrivit informaţiilor din anunţul de intenţie al CNADNR.
Capital: Modificări la Prima Casă, pentru evitarea blocajelor din practică. Vezi care sunt schimbările. Programul Prima Casă va avea de anul viitor o legislaţie modificată pentru a permite derularea acestuia în mai bune condiţii, întrucât din practică au fost identificate diferite blocaje procedurale. Un eveniment care a atras după sine principalele modificări îl reprezintă incendiul de la complexul Confort City al fraţilor Negoiţă, legislaţia nepermiţând atunci schimbarea locuinţei avariate sau achiziţionarea alteia cu finanţare tot prin Prima Casă.
Adevărul – Ponta: Georgescu nu va face parte din viitorul Guvern. Premierul Victor Ponta a declarat în această seară că Florin Georgescu, actualul ministru al Finanţelor, nu va face parte din viitorul Guvern, ci se va întoarce la Banca Naţională a României, acolo unde ocupă funcţia de prim-viceguvernator. „Dacă domnul Georgescu şi-ar dori să rămână, m-aş bucura, însă am vorbit cu dumnealui şi se va întoarce la Banca Naţională a României. El a venit în Guvern pentru mine, pentru această perioadă, el nu va mai face parte din viitorul Guvern”, a declarat premierul Ponta.
Capital – Şeful CSA: Vrem să rezolvăm rapid problema reclamaţiilor. Daniel Tudor, noul preşedinte al CSA, vorbeşte, în exclusivitate pentru Capital, despre hibele pieţei asigurărilor, dar şi despre măsurile decisive pe care intenţionează să le ia. „Deşi poate părea un laitmotiv, mi-am propus să rezolvăm cât mai repede problema reclamaţiilor, care sunt în continuă creştere, şi a modului deficitar în care unii asigurători îşi onorează obligaţiile de plată, în special pe segmentul RCA. În strânsă legătură cu acest aspect este şi modul în care societăţile de asigurare şi service-urile auto îşi respectă reciproc obligaţiile stabilite prin convenţiile încheiate între ele, fapt care, în ultimă instanţă, afectează asiguraţii şi păgubiţii”, a spus Daniel Tudor.
ZF: Topul creşterilor pe bursă de la alegerile din 2008 până acum. Acţiunile Fondului Proprietatea (FP), titlurile SIF-urilor, dar şi acţiunile companiilor farmaceutice (Zentiva, Biofarm) au fost printre cele mai profitabile plasamente de pe bursă în ultimii patru ani, în timp ce companiile din sectorul construcţiilor au consemnat cele mai mari scăderi. Chiar dacă bursa nu a reacţionat ieri la rezultatul alegerilor parlamentare, câştigate detaşat de USL, deciziile politice au o influenţă puternică asupra pieţei de capital şi chiar asupra evoluţiilor acţiunilor pe termen lung.