5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 12.03.2013
ZF – Şeful Automobile Dacia: Trebuie să avem grijă la competitivitatea noastră faţă de India. Uzina Dacia de la Mioveni va intra începând cu acest an în concurenţă şi cu fabrica Renault din Chennai, de unde francezii vor importa modelul Duster pentru Marea Britanie. Concurenţa din est vine la mai puţin de un an de când constructorul francez a demarat producţia a două din cele cinci modele de bază ale Dacia în Maroc, la Tanger, unde costurile cu forţa de muncă sunt la jumătate faţă de cele din România, iar infrastructura pentru export este superioară celei de pe piaţa locală. În plus, vânzările Dacia şi piaţa auto marocană au crescut anul trecut cu 20 respectiv 30%, în timp ce în România acestea au pierdut mai bine de 80% în ultimii şase ani.
Capital: Valuta şi banii la saltea revin în forţă. Dobânzile real negative la depozitele în lei încep să producă efecte nedorite pentru economisire, fundamentul dezvoltării economice, înainte de a reuşi să relanseze în vreun fel creditarea şi consumul. Economiile românilor reîncep să migreze dinspre lei spre valută. Tendinţa a devenit vizibilă de la jumătatea anului trecut, când creşterea inflaţiei a readus dobânzile la lei în teritoriul real negativ, şi mult mai evidentă la începutul acestui an, când datele BNR au arătat clar reorientarea preferinţelor de economisire.
Gândul: LOTO 6/49. Situaţie fără precedent: de ce nu se mai transmit la TV extragerile LOTO. În ultima săptămână, extragerile loto nu s-au mai transmis la televiziunea publică, care, de altfel, a fost şi amendată de CNA după ce o vedetă autohtonă şi-a expus părţile intime în timpul unei emisiuni loto. Motivul întreruperii emisiunilor este expirarea contractului de peste 3 milioane de lei încheiat între Loteria Română şi Societatea Română de Televiziune.
ZF: Noua lege a restituirii este ţinută la secret, deşi mai e o săptămână până la asumarea răspunderii de Guvern. Cu doar o săptămână înainte ca Guvernul să îşi asume răspunderea pe noua lege a restituirii proprietăţilor confiscate abuziv de regimul comunist, proiectul de act normativ nu a fost încă făcut public şi nici supus dezbaterii publice. Mai mult, ministerele aduc încă modificări la proiectul care urmează să decidă soarta a zeci de mii de persoane.
IncomeMagazine: Ce-am câştigat şi ce-am pierdut din tutela Fondului Monetar. La sfârşitul lunii aprilie, România ar fi trebuit să finalizeze al doilea acord postcriză cu FMI, concomitent cu demararea pregătirilor pentru parafarea unuia nou. Dar fatalitatea ultimilor 20 de ani de rezistenţă în faţă restructurării marilor societăţi aflate în proprietatea Guvernului ne-a ajuns din nou din urmă. Angajamentele asumate în 2011, inclusiv cele privind vânzarea şi listarea unor întreprinderi de stat, nu au fost îndeplinite, iar ultimatumul expiră peste 4 luni. Vom încheia un nou acord? Şi dacă da, care va fi noua miză?