5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă -12.03.2015

Economica.net
12 03. 2015
ziare__revista_40052100

ZF: Antreprenorii şi oamenii de afaceri arestaţi au lăsat din mână conducerea unor businessuri de 8 mld. lei şi 16.000 de angajaţi. Au creat companii şi branduri care au stat la baza antreprenoriatului românesc, dar au ajuns să fie arestaţi, iar justiţia a stabilit sau va stabili dacă sunt vinovaţi sau nu. De multe ori, nu s-au înconjurat din timp de experţi care să-i ajute atunci când luau decizii şi nici nu şi-au format succesori. Astăzi, brandurile pe care le-au creat sunt în pericol, iar mii de angajaţi riscă să îşi piardă locurile de muncă. Întrebarea este dacă firmele şi brandurile construite vor rezista în viitor în economia românească. Zeci de antreprenori şi oameni de afaceri români care au fost arestaţi cu precădere în ultimul an au lăsat în urmă afaceri cumulate de aproape 8 miliarde de lei, active bancare de 4 miliarde de lei şi un număr de 16.000 de angajaţi, arată o analiză a ZF.

EVZ: Fără căldură în calorifere, pe GER! BOMBA RADET sau ce este în spatele companiei care a căzut din picioare. Sistemul de alimentare centralizată cu energie termică din București este în colaps, iar iarna aceasta, care din fericire nu a fost severă, au existat cel puțin patru avarii majore în care sute de mii de bucureşteni nu au avut căldură mai bine de 12ore, scrie viceprimarul PMB Cornel Pieptea. „Practic, RADET-ul este în colaps. Când spun colaps mă gândesc atât la lipsa banilor, la starea de degradare a rețelei, cât şi la imposibilitatea de a întreține sistemul de termoficare. Din punct de vedere financiar,RADET-ul este subfinanțat. Datoriile RADET către furnizori reprezintă peste 300% din cifra de afaceri”, remarcă Pieptea.

Capital: Primăriile au primit donaţie zeci de kilometri de drumuri. Dezvoltatorii imobiliari au investit zeci de milioane de euro în infrastructura rutieră necesară proiectelor construite până acum. În multe cazuri, drumurile ajung în administrarea primăriilor sub formă de donaţie. Cele mai lungi reţele de drumuri apar în cazul ansamblurilor rezidenţiale mari, parcurilor logistice şi parcurilor de retail, care se construiesc la periferia oraşelor. Puse cap la cap, acestea ajung la zeci de kilometri lungime, potrivit estimărilor Capital.

Gandul.info: Detaliul legal care îi scapă pe şoferi de amenzile pentru rovinietă. Şoferii care au circulat fără rovinietă scapă de plata amenzii dacă procesele verbale de constatare şi sancţionare primite acasă nu au semnătura olografă a agentului constatator. Acest lucru este posibil după ce Curtea Supremă a admis în luna februarie recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis că documentele transmise fără această semnătură sunt lovite de nulitate. Şoferii trebuie însă să solicite în instanţă anularea amenzilor şi a penalităţilor, iar în unele cazuri a executărilor silite.

Cursdeguvernare: De ce nu merge relaxarea fiscala anuntata de guvern: Rolul critic jucat de MTO in procesul de aderare la euro. Invocand necesitatea de a face investitii mai consistente in infrastructura si majorarea cheltuielilor pentru aparare pana la 2% din PIB in 2017 si pe fondul modificarilor de amploare in fiscalitate, Executivul a anuntat intentia de a solicita Comisiei Europene reesalonarea calendarului de atingere a obiectivului bugetar pe termen mediu (deja celebrul MTO sau medium term objective – in lb. engleza). Or, Pactul de Stabilitate si Crestere convenit de statele membre UE cere asigurarea sustenabilitatii pe termen lung a finantelor publice prin politici fiscale prudente.