5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 12.09.2013

Economica.net
12 09. 2013
ziar_68743_46157600

ZF: Românii au scăpat de datorii de 21 mld. lei, dar fără credite de consum economia nu respiră. Băncile mai au în bilanţuri circa 3 milioane de credite de consum după ce criza a şters 1,5 milioane de conturi. Doar ipotecarele şi cardurile de credit au crescut. Stocul creditelor de consum din bilan­ţurile băncilor a scăzut cu echivalentul a 21 miliarde de lei faţă de vârful atins în februarie 2009, la debutul crizei financiare pe piaţa locală, şi a ajuns la 55 miliarde de lei (circa 12 mld. euro) la sfârşitul lunii iulie, potrivit datelor BNR. Băncile au rămas astfel fără o sursă importantă de venit în condiţiile în care aceste credite au dobânzi foarte mari.

Capital: Băncile, marii câştigători din scăderea dobânzii BNR. Teoretic, BNR a scăzut dobânda ca să ajute economia. Practic, băncile și-au crescut marja de profit: ca să reducă dobânda creditelor cu 1%, au tăiat randamentele depozitelor în lei până la nivelul celor în valută. La aproximativ o lună de la tăierea dobânzii-cheie de către BNR, la 4,5%, doar Volksbank, CEC, BCR și Alpha Bank au redus dobânda la creditele în lei. În ciuda faptului că la ora actuală creditarea se face exclusiv în lei, dobânzile la împrumuturile în monedă națională au încă niveluri foarte înalte.

Adevărul – Valea Jiului: la Aninoasa, insolvenţa va dura trei ani. Posibilităţile financiare limitate şi necesitatea finanţării de la bugetul de stat a oraşului din Valea Jiului impun prelungirea până în 2016 a redresării urbei. Starea de insolvenţă a oraşului Aninoasa din Valea Jiului – prima localitate lovită de spectrul falimentului – va dura până în 2016, au estimat pentru „Adevărul“ administratorii judiciari de la SCP Tudor şi Asociaţii, societatea de avocatură care se ocupă de aceste proceduri. Ieri a fost întocmit tabelul preliminar al creditorilor, în care BCR şi câţiva furnizori locali de servicii ţin capul de afiş.

ZF: Un antreprenor duce la export motoutilaje agricole produse la Craiova.  Producătorul de motoutilaje agricole Ruris din Craiova, deţinut de omul de afaceri Cătălin Stroe, a făcut primii paşi pe pieţele externe, livrând produse în Cehia, Polonia, Italia, Grecia, Lituania. „În România lichidităţile sunt foarte mici şi acesta este unul dintre motivele pentru care am orientat vânzările către alte pieţe. De asemenea, pe pieţele externe riscurile financiare sunt mai mici comparativ cu cele din România. În ţară, riscul de insolvenţă şi de neplată este extrem de mare“, a spus Stroe, care a înfiinţat în urmă cu 20 de ani firma Ruris din Craiova.

Gândul: Calendarul luxului la români. Câte maşini premium au fost înmatriculate în primele şapte luni ale anului. În primele şapte luni ale anului au fost înmatriculate 140 de maşini de lux, în 24 de judeţe şi în Capitală. Peste 60% din bolizii înmatriculaţi în perioada ianuarie-iulie aparţin unor persoane sau companii din Bucureşti. În topul judeţelor ale căror parcuri auto s-au îmbogăţit cu cele mai multe autoturisme cu o putere a motorului de peste 300 de kW (400 de cai putere) se află Timişul, Clujul şi Ilfovul, cu câte patru maşini de lux înmatriculate în perioada analizată.