5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 13.02.2012
ZF: Valuta face legea la creditare. Ponderea leilor a ajuns la minimul ultimilor nouă ani. La sfârşitul anului 2011, ponderea împrumuturilor în valută în total credite a depăşit 63%. De la acest dezechilibru major al pieţei creditului porneşte programul BNR de încurajare a creditului în lei. Recent, Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR, a afirmat că banca centrală a început aplicarea unui adevărat program de încurajare a creditului în moneda naţională.
Adevărul: România, fraudată prin reţeaua Al-Qaeda. Cinci terorişti Al-Qaeda figurează în România în aproape 150 de societăţi comerciale de la care Fiscul trebuie să recupereze două milioane şi jumătate de euro. Cinci irakieni, pe care procurorii DIICOT i-au identificat ca fiind membri Al-Qaeda, căutaţi în toată lumea pentru atentatele comise împotriva forţelor aliate, sunt folosiţi în România într-o vastă reţea de evaziune fiscală ai cărei beneficiari sunt cetăţeni români şi străini. Teroriştii figurează ca asociaţi sau ca administratori în peste 150 de societăţi comerciale care au acumulat de-a lungul anilor datorii de milioane de euro la bugetul de stat.
Capital – INTERVIU Jeffrey Franks: „BNR trebuie să fie foarte prudentă cu noi reduceri de dobândă”. Șansele unei ieftiniri puternice a creditelor în perioada următoare sunt mici, cât timp nu scad împrumuturile neperformante. Şeful misiunii FMI în România, Jeffrey Franks, crede că nici noi reduceri ale dobânzii de politică monetară nu trebuie decise pripit pentru ca BNR să nu piardă de sub control inflaţia. Franks a considerat, de altfel, „prematură“ o diminuare anterioară a dobânzii BNR şi crede că nici rezervele minime obligatorii ale băncilor nu ar trebui reduse în perioada următoare, din cauza incertitudinilor de pe pieţele financiare europene.
0-100.ro: Povestea româncei din managementul uzinei Renault din Maroc. Adaptarea la obiceiurile dintr-o tara musulmana, unde femeile nu sunt atat de prezente in public, dar si singuratatea din primele luni au fost cele mai grele momente pentru Otilia Fantu, o romanca ce conduce de aproape doi ani departamentul subansamble al proiectului pe care Renault il dezvolta in Tanger: noua uzina la care in acest an vor fi produse trei modele Dacia complet noi. Ea spune ca marocanii sunt sociabili si descurcareti si se arata dispusi sa invete totul repede, chiar daca tara nord-africana nu are traditie in industria auto.
România liberă: Cum a fost Franţa controlată de mafie. Potrivit ultimului raport secret al poliţiei judiciare franceze privind crima organizată în Franţa, 20 de grupări criminale prosperă pe solul francez prin racket, jafuri, proxenetism sau diverse trafice. Studiul realizat de celula pentru analiză a crimei organizate din cadrul poliţiei judiciare, Sirasco, relevă că absenţa unei mafii franceze specifice nu exclude, ci dimpotrivă, a dus la dezvoltarea a numeroase organizaţii criminale ale căror determinare şi ingeniozitate sunt foarte sofisticate. Venite din Italia, din ţările baltice, din Balcani, din fosta URSS sau din Nigeria şi să nu uităm grupările asiatice sau corsicane din zona Marsiliei sau a Grenoble-ului.