ZF: Prin contractele directe s-au evaporat din conturile Hidroelectrica 1,5 mld. euro. În 2001, proaspăt înfiinţata Hidroelectrica, devenită în urma reorganizării sistemului energetic românesc producătorul celei mai ieftine energii, semna primul contract direct pentru vânzarea energiei, dar şi primul contract de export. După un deceniu în care contractele directe ale Hidroelectrica au iscat reacţii politice acide, au generat acuzaţii de subminare a economiei, liste întregi de directori sau miniştri fiind puşi sub acuzare, bilanţul profiturilor la care compania a renunţat vânzându-şi energia ieftin către firme bine conectate la cercurile politice se ridică la peste 1,5 miliarde de euro, conform estimărilor ZF.
EVZ: Cu ce noutăţi vine Legea societăţilor comerciale. Obligat de Bruxelles, Guvernul a modificat Legea 31/1990 şi permite companiilor care se pregătesc de fuziune sau divizare să publice actele necesare pe site-ul lor. Guvernul a modificat Legea 31/1990 şi permite companiilor care se pregătesc de fuziune sau divizare să publice actele necesare pe site-ul lor. Executivul a modificat, recent, Legea 31/1990 a societăţilor comerciale, introducând câteva facilităţi pentru companiile implicate în fuziuni sau divizări. Guvern a explicat, anterior, că procedurile au fost simplificate prin preluarea unor directive europene pentru care România risca să atragă procedura de încălcare a dreptului comunitar (infringement).
Adevărul: Ce malluri îşi deschid porţile în următorii cinci ani. Cu investiţii de peste două miliarde de euro, dezvoltatorii vor să deschidă 13 malluri până în 2016. Dezvoltatorii imobiliari au planuri mari pentru următorii cinci ani pe piaţa de retail din România. Până în 2016 ar trebui să-şi deschidă porţile 13 malluri, cele mai multe în Bucureşti, potrivit datelor furnizate de compania imobiliară More Real Estate. Totul după investiţii anunţate de peste două miliarde de euro.
Capital: Bilanţul trişorilor de pe piaţa muncii: amenzi duble, contestaţii triple. Față de 2010, anul trecut, Inspecția Muncii a aplicat cu 12.000 mai puține amenzi. În schimb, valoarea medie a sancțiunilor a fost dublă. Un proces-verbal din opt a fost contestat în instanță. Pentru patroni există trei mari sperietori: personalul de control al Gărzii Financiare, cel al Inspecției Muncii sau, mai ales în cazul companiilor a căror activitate se bazează pe utilizarea calculatoarelor, inspectorii Oficiului Român pentru Drepturi de Autor (ORDA), acompaniați de colegii lor de la Poliție.
România liberă – Criza medicamentelor: 180 de milioane de euro aruncate anual pe fereastră! O companie de audit din Marea Britanie a scos la iveală risipa incredibilă care are loc în sistemul de compensare a medicamentelor din România. Cu suma care se pierde anual s-ar putea construi şase spitale ultramoderne.
Unul dintre motivele pentru care bugetul sănătăţii a ajuns aproape de colaps îl reprezintă cheltuielile ineficiente pe care statul le face cu medicamentele compensate şi gratuite. Au spus-o de nenumărate ori reprezentanţi ai Guvernului, preşedintele Traian Băsescu şi au recunoscut-o chiar oficiali din sistemul de sănătate.