5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 13.03.2013
ZF: Topul datornicilor la buget în 2012. Restanţele au ajuns la 3,3 mld. euro. Şapte din zece companii sunt de stat. Cei mai mari 10 datornici la buget au avut în 2012 restanţe cât jumătate din sumele plătite de cei mai mari 10 contribuabili. Cei mai mari 10 datornici la bugetul general consolidat, dintre care şapte sunt companii de stat, aveau la sfârşitul anului 2012 restanţe de 14,5 mld. lei (circa 3,3 mld. euro), reprezentând taxe, impozite şi contribuţii la bugetele de stat, pensii, şomaj şi sănătate, potrivit datelor Ministerului Finanţelor.
Capital: Falimentul Mic.ro a ajuns pe rolul instanțelor din Germania. Ca să mai recupereze măcar praful de pe tobă în afacerea falimentară Mic.Ro a lui Dinu Patriciu, lichidatorii au ajuns să se judece în Germania pentru circa 60 de magazine mobile aflate în proprietatea fostei rețele de magazine. După ce s-a chinuit să vândă stocul de marfă, ceva instalații frigorifice și ceva magazine mobile (peste 200 de bucăți erau în proprietate și nu în leasing), RVA Insolvency, lichidatorul lanțului mic.ro, deținut de omul de afaceri Dinu Patriciu, a ajuns să se judece în Germania pentru a recupera 60 de mașini poprite pentru o firmă de reclame luminoase intrată la rândul său în insolvență.
ZF: Iau carcase de beton şi le transformă în magazine la cheie. Cum se construiesc magazinele H&M, Kenvelo sau Mango. Duo Design, compania care a construit magazine pentru retaileri internaţionali precum H&M, Kenvelo sau Mango şi care ştie cu mai multe luni înainte cum va evolua piaţa de modă locală, spune că în 2013 retailerii vor continua să se extindă agresiv, la fel ca în fiecare din ultimii ani. Constructorul de magazine are planificată pentru acest an realizarea a 40 de unităţi noi.
IncomeMagazine: De unde vrea Guvernul să scoată 2 miliarde de euro. O serie de ţări, inclusiv România, au încercat să facă apel la bogaţi rugându-i să pună umărul la greutăţile crizei. Spania a reinstituit taxa pe marile averi anulată înaintea crizei, iar în SUA senatorii se opun din răsputeri „legii Buffett”, care ar mări cota impozitului pe venit în cazul milionarilor. Pentru moment, capitaliştii şi latifundiarii români pot răsufla uşuraţi. Spunem pentru moment pentru că, deşi o lege similară ca esenţă a fost respinsă de către deputaţi, proiectul suprataxării marilor averi nu a dispărut din programul de guvernare al premierului Victor Ponta.
România liberă: Ce-i aşteaptă pe bugetari: Concedieri sau tăieri salariale. Prim-ministrul cere miniştrilor să reducă cu 15% cheltuielile cu bugetarii. Cum anume, e treaba acestora. Măsura, ce va presupune pensionări forţate sau disponibilizări, vine la doar 3 luni după ce premierul se lăudase cu reîntregirea salariilor. Deşi iniţial dădea asigurări că reducerea de 15% a cheltuielilor de personal de la stat va viza doar banii tocaţi inutil, în special pe deplasări şi sinecuri politice, premierul a revenit duminică şi a recunoscut că sunt vizate şi posturi.