ZF: Zece judeţe din România au 70% din business şi 80% din angajaţii din companii. Jumătate din ţară este „corigentă“ la economie. Companiile înregistrate în Bucureşti generează 35% din cifra de afaceri totală a firmelor din România şi adună 32% din numărul total de angajaţi din mediul de business Capitala şi alte nouă judeţe sunt singurele „centre“ din România unde cifra de afaceri a companiilor depăşeşte 5 mld. euro anual (un rezultat cel puţin egal cu cifra de afaceri a Petrom – cea mai mare companie locală), în timp ce alte zece judeţe nu reuşesc „să adune“ un business de 1,5 mld. euro (similar cu cifra de afaceri a magazinelor Kaufland), arată o analiză a ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului Cu o rată a şomajului de peste 10%, un salariu mediu net care nu ajunge la 1.400 de lei, cu mai puţin de 30.000 de angajaţi şi o cifră de afaceri mai mică de 1,5 mld. euro în companii, judeţe precum Mehedinţi, Teleorman sau Vaslui nu contează în economia românească.
Hotnews: Primărie, mă declar insolvenţă. Accept variante, asigur discreţie. Nalbant. O mica localitate la 25 de km de Tulcea, cu 2500 de locuitori ale celor 3 sate care o compun. Potrivit Finantelor, la 1 februarie avea datorii de 39,05 milioane de lei. Aproape 9 milioane de euro. Asta inseamna o datorie de circa 15.600 de lei pe cap de locuitor. A fost declarata in insolventa, actualul primar dand vina pe cei de dinaintea lui, mai exact pe primarul PRM din perioada 2004-2008 care a incheiat un contract pagubos pentru primarie. Banii ii vom plati cu totii, ca nu vad cum o sa devina Nalbant un soi de Las Vegas profitabil.
Capital: În ce cartiere e mai bine să cumperi o locuinţă şi în care e de preferat chiria. Dacă vă aflaţi în faţa deciziei de cumpărare a unei locuinţe, cel mai înţelept lucru este să vă puneţi în locul unui investitor şi să gândiţi în termeni de rentabilitate a investiţiei pe care urmează să o faceţi. Cumpărarea unei locuinţe este considerată rentabilă dacă suma investită se amortizează din chirie în mai puţin de 15 ani. Cel mai comun calcul de rentabilitate întâlnit pe piaţa românească este comparaţia simplistă a chiriei cu rata unui credit pe 30 de ani. În urma reducerii dobânzilor bancare aferente împrumuturilor în lei, chiriile au ajuns să depăşească nivelul ratei, făcând astfel preferabilă achiziţia unei locuinţe în detrimentul chiriei. Totuşi, această abordare nu este tocmai corectă. Exerciţiul ţărilor dezvoltate ne arată că un prim calcul de rentabilitate al unei investiţii imobiliare trebuie gândit în termeni de amortizare din chirii. Pentru a face o investiţie rentabilă, preţul de achiziţie al unui apartament trebuie acoperit din chirii în mai puţin de 15 ani.
ZF: ASF decide mâine ce sancţiuni vor primi BCR, Depozitarul Central şi SSIF Broker în cazul fraudei de la Harinvest. Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF) a amânat pentru vineri, 14 martie, analiza rapoartelor finale în cazul fraudei de la Harinvest , pentru BCR, Depozitarul Central (DC) şi SSIF Broker, care ar putea cuprinde propuneri de amenzi şi sesizare a organelor de cercetare. Sedinţa este programată pentru mâine, la ora 11.00. Iniţial, ASF trebuia să discute rapoartele în şedinţa de ieri, dar discuţiile au fost amânate pentru aprofundarea controlului.
Bursa: BCR, acuzată de DG Petrol că vrea să o falimenteze. Societatea reclamă şi fals în înscrisuri, din partea băncii. Distribuitorul de produse petroliere DG Petrol, aflat în insolvenţă, acuză BCR că, prin decizii repetate şi contradictorii, urmăreşte falimentarea sa, realizând inclusiv fals în înscrisuri, în cazul unui bilet la ordin. BCR s-a opus nu numai planului de reorganizare al DG Petrol, dar şi propunerilor înaintate de administratori pentru crearea de lichiditate, fără să ofere o justificare, semnalează reprezentanţii companiei. Mai mult, planul de reorganizare a fost susţinut de toţi ceilalţi creditori, cu excepţia instituţiei de credit, care deţine numai 5,14% din masa credală. BCR nu a fost de acord nici cu vânzarea unor bunuri aflate în proprietatea DG Petrol, deşi acestea nu fuseseră gajate către bancă. Pentru ele, administratorul judiciar primise o ofertă de 11 milioane lei, sumă care ar fi permis redresarea economică.
Reporterntv.ro: Constanţa, primul oraş cu internet wireless fratuit în autobuze. Ideea introducerii internetului gratuit în autobuze le-a venit celor de la RATC după ce au observat că în mijloacele de transport în comun tot mai mulți tineri butonează telefoanele. Au făcut sondaje de opinie și au aflat că cei mai mulți dintre ei stau conectați pe internet, că sunt interesați de diverse locații, de rețelele de socializare, dar și de informații utile pe care nu au timp să le caute înainte de a pleca de acasă. „Am făcut un barter cu o firmă care ne dă internetul, partea noastră este 400 de euro pe lună pentru toate cele 30 de autobuze. Proiectul este în derulare. Am finalizat linia 40, acum avem vreo 80 de autobuze. Sperăm ca pe 20-25 martie să fie finalizat“, a declarat Ovidiu Tănase, directorul RATC Constanța.