ZF: Schimbare istorică: Cea mai mare companie din România nu mai este Petrom. Dacia este noul lider. Documentul care arată la ce afaceri a ajuns producătorul auto. Automobile Dacia SA a realizat anul trecut o cifră de afaceri de 18,4 miliarde de lei (4,16 mld. euro), în creştere cu 45% faţă de anul anterior, cel mai bun rezultat din istorie pentru fabrica de autoturisme de la Mioveni, care a ajuns în 2013 la o producţie record de 342.000 de maşini. Cu acest rezultat, Dacia a depăşit pentru prima dată OMV Petrom SA, care a înregistrat în 2013 o cifră de afaceri de 18,09 miliarde de lei (4,09 mld. euro), potrivit unui chestionar completat de compania petrolieră şi trimis către ZF. Până în 2013 nicio altă companie nu a reuşit să ia faţa Petrom, de la înfiinţarea companiei, în topul celor mai mari jucători din economie.
Capital: Patru industrii trase în jos de blocajul programului de reabilitare termică. Programul de reabilitare termică a blocurilor vechi din România are un impact însemnat în patru sectoare de producţie: adezivi, materiale izolatoare, tencuieli decorative şi tâmplărie termoizolantă. Zeci de companii şi-au legat destinele de un program care funcţionează cu paşi de melc. Chiar dacă autorităţile române şi-au asumat în faţa forurilor europene ca până în 2020 să reducă cu 20% consumul energetic al celor 8,5 milioane de locuinţe din România, din care majoritatea au o vechime mai mare de 30 de ani, peste 50% din piaţa de termoizolare este generată tot de casele unifamiliale nou-construite. Practic, în cei cinci ani de criză, de când funcţionează acest program, au fost reabilitate termic doar 10% din blocurile din România. Uniunea Europeană a emis anul trecut o atenţionare legată de ritmul lent în care sunt termoreabilitate locuinţele din România.
Hotnews: Portul Constanta, de la interesul strategic national la interesele primarului Mazare. Plus o problema de legalitate si constitutionalitate. Guvernul este pe punctul sa cedeze 13% din actiunile Portului Constanta, fara ca statul sa primeasca ceva in schimb, cedand astfel insistentelor primarului Radu Mazare al carui principal rationament este „mai multi bani pentru subventii mai mari in Constanta”. Altfel spus, Guvernul renunta la un bun strategic de interes national si, implicit, la unele venituri la bugetul statului, pentru ca primaria Constanta sa aiba cu ce sa acopere o parte din facturile constantenilor la caldura. Acesta ar putea fi insa doar un pretext. Motivele reale ar putea fi mai bine cunoscute abia dupa ce Primaria Constanta va deveni actionar majoritar si cand va detine controlul absolut asupra Portului, lucru care se va intampla odata cu listarea pe bursa a inca 15% din actiunile statului.
ZF: Cel mai puternic expat român din Europa lucrează în Rusia. Silviu Popovici (46 de ani) este cel mai puternic expat român din Europa, potrivit datelor ZF, el având pe mână businessul de 5 mld. dolari al PepsiCo din Rusia. El conduce din poziţia de managing director un business de peste 30 de fabrici, 25.000 de angajaţi şi 35 de milioane de consumatori zilnic, Rusia fiind cea mai importantă piaţă ca mărime după SUA pentru gigantul american, producător de băuturi nealcoolice şi snacksuri.
Wall-street.ro – De la zero la miliarde de dolari, in ciorapi: interviu “din spatele cortinelor” Supercell, producatorul Clash of Clans. Se lucreaza in ciorapi sau papuci, orarul de lucru permite sa petreci mult timp cu familia si nu exista stres aproape deloc; mai mult, este o companie de miliarde de dolari. Cum arata o zi din viata unui angajat (roman) la Supercell, producatorul jocurilor mobile Clash of Clans, HayDay si Boom Beach.