5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 13.05.2015

Economica.net
13 05. 2015
ziare_35223000_29633000_27837100

Sidex, minus de 110 mil. euro anul trecut. Combinatul a adunat în 10 ani pierderi de 1 mld. euro – ZF. ArcelorMittal Galaţi a raportat pentru anul trecut afaceri de 3,59 mld. lei (808,5 mil. euro) la Galaţi, în scădere cu 3,2% faţă de 2013 şi pierderi de 480 de milioane de lei (110 mil. euro). Afacerile combinatului au fost lovite puternic din trei părţi, respectiv reducerea cererii de oţel, scăderea preţului oţelului şi concurenţa Turciei şi Ucrainei. În urmă cu zece ani combinatul avea afaceri de peste 6,3 mld. lei.

Firmele care vând testere pentru depistarea tuberculozei, mai importante decât pacienții – DIGI24. România este fruntaşa Uniunii Europene la tuberculoză. Avem de patru ori mai mulţi tuberculoşi decât media europeană şi cei mai mulţi decedaţi din cauza acestei boli. Românii care au ghinionul să se îmbolnăvească supravieţuiesc doar dacă au noroc, pentru că Ministerul Sănătăţii subfinanţează programele de combatere ale tuberculozei. Din această cauză pacienţii nu sunt diagnosticaţi rapid şi corect şi sunt intoxicaţi cu medicamente. În România, doar 20% dintre bolnavii grav de tuberculoză supravieţuiesc. Cei care mai trăiesc rămân cu sechele pe viaţă. Licitaţia pentru cumpărarea de testere pentru depistarea tuberculozei a fost direcţionată către o anumită firmă, în detrimentul pacienţilor.

„Iertarea“ datoriilor PFA şi PFI, o miză de un miliard de euro – ZF. Aproape 600.000 de persoane fizice autorizate (PFA) şi aproape 60.000 de persoane fizice independente (PFI) care au avut venituri brute totale în 2013 de 12,8 miliarde de lei ar putea scăpa de ameninţarea ca veniturile lor să fie retratate ca salarii de către Fisc dacă se va aplica amnistia fiscală anunţată de premierul Victor Ponta luni-seară. Multe companii au preferat să plătească angajaţii prin aceste instrumente pentru a reduce semnificativ cheltuiala totală, adică în loc de 1.750 de lei cheltuială totală pentru un salariu net de 1.000 de lei prin PFA sau PFI cheltuiala totală pentru angajator era de doar 1.200-1.300 lei.

Şeful de la Drumuri şi Autostrăzi a fost şofer pentru o zi: „Mi-a fost ruşine că sunt directorul acestei companii, în această ţară” – Gândul. Din scaunul de şofer, directorul general CNADNR, Narcis Neaga, a recunoscut că i-a fost ruşine că este şeful companiei de Drumuri şi Autostrăzi atunci când a mers cu maşina pe un DN intrat în reabilitare anul trecut. Este vorba de drumul naţional 76, declarat anul trecut „drum decedat” de mai bine de 100 de oameni care au participat la un miting de protest faţă de starea deplorabilă a şoselei care le străbate satul. Gropile şi faptul că doar 0,7% din lucrare a fost realizată l-au făcut pe şeful CNADNR să ia decizia de a rezilia contractul.

HARTA INTERACTIVA Unde au disparut 4.300 de hectare de padure in decurs de sase ani in judetul Harghita si imprejurimi. Studiu de caz pe baza imaginilor din satelit – Hotnews. Circa 4.295 de hectare de padure au disparut intre anii 2000 si 2006, conform unui experiment de detectare a taierilor rase ce utilizeaza serii de imagini satelitare multitemporale Landsat, pe o zona test care acopera mare parte din judetul Hargita si zone din judetele alaturate. Harta interactiva a fost realizata de colectivul de Geomatica forestiera din cadrul Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Silvicultura „Marin Dracea” – ICAS Bucuresti. Din cele circa 4.300 de hectare de padure disparuta, echivalentul a aproape 5.900 de terenuri de fotbal, circa 2.458 de hectare au fost detectati pe 246 suprafete mai mari de 3 hectare, acestea fiind suspectate a fi taieri rase ilegale.

De ce au pus gând rău plăţilor cash – Capital. Restricţionarea utilizării banilor de hârtie facilitează mutarea poverii datoriilor de la stat şi bănci pe spatele consumatorilor şi mediului de afaceri. Argaţi pe moşia statului şi în lanţuri legaţi de sistemul bancar. Acesta este viitorul pe care se pare că ni-l pregătesc cei mari atunci când încearcă să ne ia din mână puterea pe care ne-o dau banii de hârtie. Limitările plăţilor în cash – înăsprite începând cu aceste zile şi în România – avantajează doar băncile şi clientela statului, fiind o ameninţare importantă la libertatea economică, în condiţiile în care cei loviţi sunt consumatorii şi micile afaceri.