5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 13.06.2012
ZF – Prima schimbare de lider în istoria comerţului modern: Kaufland devansează Metro şi Carrefour. Kaufland a urcat anul trecut pe prima poziţie în topul retailerilor moderni locali, terminând anul cu afaceri de 1,35 mld. euro. Reţeaua germană Kaufland a reuşit în ultimii doi ani să răstoarne topul celor mai mari retaileri din România şi să urce pe prima poziţie după ce în 2010 a devansat Carrefour. În 2011 a detronat şi Metro Cash& Carry, care a fost lider în fiecare an de după 1996, anul lansării comerţului modern în România. Kaufland, unul dintre cei mai discreţi retaileri locali, a obţinut anul trecut afaceri de 1,35 mld. euro, cu peste 20% mai mari decât anul anterior şi cu peste 50% mai mari decât în 2009, potrivit estimărilor ZF.
Adevărul – Isar: Companiile greceşti s-ar putea muta în România. În cazul în care Grecia ar ieşi din zona euro, ar putea exista şi efecte pozitive pentru piaţa din România. Grecii vor dori să-şi mute fondurile şi ar putea să le transfere în România, deoarece este o destinaţie bună, chiar cea mai bună din regiune, a declarat Lucian Isar, ministrul delegat pentru Mediul de Afaceri. „Noi suntem cea mai bună destinaţie de investiţii pentru că alte ţări stau mult mai rău decât noi. Ne ajută faptul că avem o monedă naţională. România are multe elemente, multe resurse neexplorate, suntem în Uniunea Europeană, avem propria monedă”, a explicat Lucian Isar.
Capital: Ce bănci îţi dau câştigurile cele mai mari. Băncile mari se ţin departe de „războiul“ dobânzilor, găsind alte argumente pentru a atrage economiile populaţiei. Pe deponenţii interesaţi doar de câştigul potenţial rămân să se bată băncile mici, care oferă bonificaţii peste media pieţei. Un depozit în euro poate avea o dobândă nominală mai mare decât unul în lei! Cea mai mare bonificaţie oferită clienţilor care vor să economisească pe termen de trei luni în moneda europeană (4,5%, la Piraeus) se situează peste nivelul celor mai mici dobânzi la depozitele în lei pe acelaşi termen din oferta băncilor.
ZF: Al doilea pod peste Dunăre spre Bulgaria, construit în proporţie de 81%. Construcţia celui de-al doilea pod care face legătura peste Dunăre între România şi Bulgaria, cel de la Calafat la Vidin, este completă în proporţie de 81%, iar din infrastructura adiacentă s-a finalizat mai mult de 90% în sectorul bulgar, podul urmând să fie complet operaţional până la sfârşitul acestui an, a anunţat compania spaniolă de construcţii FCC.
EVZ: Ne investim singuri banii sau îi lăsăm pe alţii să o facă? Fondurile de investiţii dispun de personal specializat, dar uneori nici acesta nu poate lupta cu o piaţă în picaj. Oferta de produse de investiţii a devenit în ultimii ani mult mai bogată decât în trecut, în ciuda crizei economice pe care o traversăm. Sunt 64 de fonduri deschise de investiţii locale pe piaţă, marea majoritate orientate către acţiuni şi obligaţiuni, iar o parte a băncilor oferă posibilitatea de a pune banii în fonduri administrate de firmele-mamă din Vest.