ZF: După Nokia, Tnuva şi Ursus, britanicii de la GSK pun lacătul pe fabrica de la Braşov. Istoria de 20 de ani a fabricii de medicamente Europharm din Braşov, un proiect ridicat de la zero, se va încheia în 2015. Grupul britanic GSK a eşuat în tentativa de a găsi un cumpărător pentru fabrica de medicamente Europharm din Braşov, al doilea mare producător din ţară şi cel mai mare exportator din farma, astfel că va pune lacătul pe o companie cu afaceri de 100 mil. euro.
Adevărul – Ioana Petrescu: Încă nu s-a stabilit dacă populaţia va subvenţiona „taxa pe stâlp“ şi scutirea marilor consumatori industriali de certificate verzi. Autorităţile încă nu au stabilit dacă populaţia va fi nevoită să suporte în facturile la energie, gaze naturale şi utilităţi sumele pe care companiile din domeniu le vor achita în contul „taxei pe stâlp“ sau sprijinul pe care marii consumatori industriali îl vor avea pentru scutirea de la achiziţia certificatelor verzi, a declarat Ioana Petrescu, ministrul Finanţelor.
ZF: Fondurile străine de investiţii şi-au redus expunerea la FP. Deţinerile fondurilor străine de investiţii la Fondul Proprietatea (FP) au coborât până la 7,294 miliarde de acţiuni la finalul lunii mai. Investitorii străini au vândut 73 milioane de acţiuni FP în valoare estimată de 58 milioane de lei în primele cinci luni ale anului. La finalul lunii mai fondurile străine de investiţii erau cei mai mari acţionari ai FP cu deţineri cumulate de 53,88% din capitalul social subscris de 13,538 miliarde de acţiuni, potrivit raportării lunare emise de FP.
B1.RO – CE aprobă o investiţie de 409 milioane de euro pentru tronsonul Eroilor – Drumul Taberei. Comisia Europeană a aprobat, joi, o investiţie de 409,5 milioane de euro din Fondul European de Dezvoltare Regională pentru tronsonul Eroilor – Drumul Taberei din magistrala 5 de metrou, potrivit unui comunicat al CE. „Se estimează crearea a 3.000 de locuri de muncă în timpul lucrărilor şi 246 după finalizarea proiectului”, se mai arată în comunicat.
Bursa – Analiştii: „România, ferită de efectele unei noi prăbuşiri a pieţei locuinţelor”. FMI a lansat o avertizare privind accelerarea preţurilor locuinţelor de la niveluri deja ridicate, despre care spune că a devenit una dintre principalele ameninţări la adresa stabilităţii economice, potrivit relatărilor Financial Times. Oficialii FMI au atras atenţia asupra unui nou risc de prăbuşire a pieţelor imobiliare din multe ţări, conform sursei citate, FMI susţine că statele au realizat doar progrese limitate în controlarea acestui fenomen. Min Zhu, director în cadrul FMI, a declarat că instrumentele care trebuie să ţină sub control boom-ul pieţei imobiliare sunt încă în faza de dezvoltare, dar acest lucru nu trebuie să fie o scuză pentru lipsa acţiunii. Analiştii de pe piaţa noastră susţin că România va fi ferită de efectele unui nou crash imobiliar mondial, pe fondul scăderii accentuate a preţurilor şi a expunerii limitate a sectorului bancar pe piaţa rezidenţială.