5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 13.09.2012

Economica.net
13 09. 2012
ziare_3_10774100_07040400_36872500

ZF: Băncile nu mai aşteaptă banii restanţierilor şi scot la vânzare mii de case şi apartamente. Bancherii caută să accelereze recuperarea pierderilor din credite restante aruncând pe piaţă mii de case şi apartamente din toată ţara executate silit – de la locuinţe de câteva mii de euro până la clădiri istorice evaluate la milioane de euro. BCR, BRD şi Banca Transilvania – primele trei bănci din sistem după valoarea activelor deţinute – au pu­blicat pe site-urile proprii anunţuri de vânzare a circa 1.300 de case şi apartamente şi speră să încaseze din valorificarea acestora echivalentul a 70 mil. euro.

Capital – Paradox imobiliar: Piaţa rezidenţială scade, materialele de construcţii se scumpesc. Scăderea constantă a numărului de locuinţe noi livrate pe piaţă în ultimii ani a subţiat cererea de materiale de construcţii. Pe lângă acest fenomen, producătorii mai trebuie să facă faţă scumpirii materiilor prime şi fluctuaţiei valutare, care vor determina creşteri de preţuri la produsele finite

România liberă: Europa porneşte pe calea federalizării. Ce alege România? Preşedintele Jose Manuel Barroso a prezentat ieri în faţa Parlamentului European un plan pentru transformarea Uniunii Europene într-o federaţie de state naţionale, una dintre cele mai importante schimbări strategice din istoria continentului. Acest moment crucial surprinde România în mijlocul unei crize politice profunde, care ridică semne de întrebare asupra capacităţii sale de a formula o opţiune de care va depinde viitorul ei.

ZF: Bucovina şi Moldova. Dezindustrializarea, principala cauză a depopulării României. Închiderea sau restrângerea treptată a activităţii marilor coloşi industriali care funcţionau înainte de ’89, însoţită de pierderea a zeci sau sute de mii de locuri de muncă, a fost unul dintre factorii majori care au accentuat sau chiar generat fenomenul de depopulare a României. O analiză a ZF arată că oraşele care au înregistrat printre cele mai mari rate de scădere a numărului de locuitori s-au confruntat cu un declin accentuat al industriei din zonă, în condiţiile în care fabricile reprezentau stâlpii pe care se sprijinea un întreg oraş sau suflare din zonă.

Agrointel – Studiu BCR: Seceta a produs pagube de 800 milioane de euro în agricultură. Seceta din acest an a produs pagube în agricultură de circa 800 milioane de euro, care ar fi putut fi reduse la jumătate dacă agricultorii ar fi irigat culturile sau dacă ar fi dispus de utilaje performante. În acelaşi timp, fărămiţarea terenurilor agricole – mai mult de jumătate din terenul agricol este lucrat în exploataţii care dispun de până la 10 hectare – şi productivitatea redusă se numără printre factorii care menţin agricultura locală la mare distanţă faţă de cea practicată în statele occidentale, potrivit unui raport realizat de Departamentul de Cercetare al Băncii Comerciale Române (BCR).