5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.03.2012
ZF: Cel mai dur război al anului începe: cine rămâne şi cine vine pe o piaţă telecom de 40 mld. euro. Astăzi, România dă oficial startul într-o competiţie dură care va stabili numele şi numărul operatorilor care vor oferi servicii de telefonie mobilă în următorii 15 ani pe piaţa locală. ANCOM va da astăzi startul oficial într-o competiţie dură care ţine deja în tensiune, de mai bine de un an, toţi operatorii de telefonie mobilă din România: megalicitaţia care va stabili numărul şi numele companiilor care vor oferi comunicaţii mobile până în anul 2029. Astfel, ANCOM va dezvălui care este preţul de pornire pentru licitaţie, ce condiţii şi restricţii le va impune participanţilor şi cât de uşor îi va fi unui grup străin să intre în România, cu ocazia acestei competiţii – cea mai mare dintre cele organizate vreodată de Bucureşti.
România liberă: Mafia de stat de la restituirea proprietăţii. Autoritatea pentru Restituirea Proprietăţilor s-a comportat ca un stat în stat, fapt care a creat multe nedreptăţi în ceea ce priveşte despăgubirea foştilor proprietari. Aceste concluzii se desprind din rezultatele auditului care a avut loc recent la această instituţie. Mari nereguli au fost constatate chiar în ceea ce priveşte ordinea de selectare a dosarelor de retrocedare. Astfel, un mare număr de cereri de restituire au fost soluţionate cu prioritate, fără ca la dosare să fie ataşate şi documentele care să dovedească „situaţia excepţională” în care se află solicitantul, sau au fost ataşate documente diverse de la adeverinţe emise de medicul de familie până la rapoarte medicale (fără a exista un regulament în acest sens).
Adevărul: Statul prinde viteză în spirala datoriilor. Numai în 2012 statul trebuie să ramburseze băncilor jumătate din totalul datoriilor pe care le-a acumulat de-a lungul timpului: 43,5 miliarde de lei. Statul se va împrumuta în acest an de la băncile comerciale chiar mai mult decât a făcut-o anul trecut, cea mai mare parte din bani fiind necesară pentru rostogolirea împrumuturilor deja contractate.
Capital: De ce legumele româneşti au ajuns trufandale. Cum îl faci pe om să-ţi cumpere ceapa verde cu 2,5 lei, când ea face 1,5 lei? Îl anunţi din timp că iarna a fost grea, iar leguma se va scumpi cu 100% mai aproape de Paşte. Unii îi spun previziune. Alţii, speculă. La fiecare început de an, unele patronate şi sindicate din industria agroalimentară anunţă scumpiri. De fiecare dată invocă argumente: scumpirea gazelor, scumpirea carburanţilor, iarna grea, seceta, ploile în exces, lipsa subvenţiilor de la stat. Creşteri de preţ mai mici sau mai mari au loc în fiecare an la unele alimente, aşa cum se produc şi ieftiniri.
EVZ: Nemții vor produse bio românești în loc de cele chinezești. România poate fi un furnizor important de produse ecologice pentru piaţa germană, una dintre cele mai mari consumatoare din lume de astfel de produse, au apreciat parlamentarii germani în întâlnirea avută cu reprezentaţii Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – Bio România.