5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.08.2012

Cum s-a schimbat agricultura după cinci ani de fonduri europene, Cele mai scumpe autostrazi din estul Europei, Ce mai vinde Fiscul? Locuri de veci, la 1200 de euro/bucata, Pretul "razboiului civil" din politica: Statul, in pericol sa ramana cu buzunarele goale. Citeste integral revista presei interne din 14 august 2012. 
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 06:15
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 14.08.2012

ZF: Cum s-a schimbat agricultura după cinci ani de fonduri europene. Banii europeni intraţi în conturile fermierilor din România prin proiecte de investiţii se apropie de pragul de 4 miliarde de euro după şase ani de când UE pompează fonduri în agricultura locală. Care este însă impactul concret al acestor fonduri asupra indicatorilor din agricultură?

„Am luat în ultimii ani două combine, două tractoare, semănători şi am instalat un sistem de irigat. Valoarea investiţiilor s-a ridicat la 1,5 milioane de euro, proiectele fiind făcute pe bani europeni. Mai am câteva tractoare mai mici pe care le aveam şi înainte de 2007, dar le-am scos din circuitul important al producţiei pentru că nu sunt eficiente şi consumă de două ori mai mult decât cele noi. În această perioadă am reuşit să cresc productivitatea prin majorarea investiţiei la hectar. Am făcut acest lucru prin utilizarea de îngrăşăminte sau irigaţii”, explică impactul concret din teren Vasile Berbecel, proprietar al firmei Ceres Smirna, care exploatează 2.600 de hectare de teren în judeţul Ialomiţa.

Finantistii: Harta preturilor la terenurile agricole. Cat mai costa un hectar de pamant in Romania? Terenurile arabile se dovedesc o afacere destul de rentabila, numarul celor dispusi sa investeasca in acest tip de business fiind in continua crestere. O majorare semnificativa se observa si in cazul pretului cu care se vinde un hectar de pamant in Romania, nivelul acestuia dublandu-se in ultimii patru ani. Cu toate acestea , tara noastra continua sa fie printre regiunile in care terenurile agricole au preturi de 307 ori mai mici decat cele practicate in restul statelor europene.Un studiu DTZ Echinox arata ca, in Romania, preturile terenurilor difera foarte mult, in functie de zona. In regiunile de Nord-Est si Sud-Est, preturile medii de vanzare a terenurilor agricole sunt de aproximativ 1.500 – 1.600 euro pe hectar in timp ce in alte judete care sunt situate in apropiere de Bucuresti, preturile medii de teren sunt de aproximativ 2.200 – 2.700 euro pe hectar. DTZ estimeaza un avans al preturilor in urmatorii trei ani pana la aproape 3.000 de euro pe hectar.

IncomeMagazine: Cele mai scumpe autostrazi din estul Europei? Afla care sunt tarile fraierite. Romania este tara cea mai generoasa atunci cand vine vorba despre pretul platit pentru un km de autostrada, conform unui studiu realizat de Income Magazine. Astfel, statele din zona care au finalizat autostrazi din 2001 incoace au oferit constructorilor intre 2,1 milioane de euro pe km pana cel mult 7 milioane de euro/km de autostrada (vezi mai jos).
Exceptie de la aceasta grila face doar Romania unde, desi, de la sfarsitul anului 2010 au fost stabilite niste standarde de cost pentru realizarea autostrazilor, acestea sunt depasite constant de cifrele fixate prin contracte cu antreprenorii.

Adevarul: Ce mai vinde Fiscul? Locuri de veci, la 1200 de euro/bucata. Vrei o casă sau un teren? Ori o maşină sau o barcă? Oferta de bunuri scoase la licitaţie de către Fisc este bogată. Mai nou, sunt scoase la mezat şi locuri de veci. În Galaţi, preţurile variază între 300 de euro şi 1.200 de euro, bucata.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice a Municipiului Galaţi organizează mâine, 14 august o licitaţie pentru vânzarea mai multor bunuri devenite proprietatea statului, se menţionează într-un anunţ oficial postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice.

Potrivit listei afişate, Fiscul gălătean scoate astfel la vânzare mai multe terenuri arabile şi un imobil, însă „piesele de rezistenţă” pare să fie, de departe, locurile de veci. Mai mari sau mai mici, mai scumpe sau mai ieftine, după cum te ţine buzunarul.

Daily Business: Pretul „razboiului civil” din politica: Statul, in pericol sa ramana cu buzunarele goale. Dupa deprecierea leului, urmeaza valul doi al efectelor crizei de pe scena politica. Speriati de declaratiile privind „lovitura de stat” si perspectivele unui „razboi civil”, investitorii au scos Romania de pe lista tarilor pe care le imprumuta. Iar cei care sunt inca dispusi sa o faca au ajuns sa ceara dobanzi prohibitive.

Daca mergeti la banca si vreti sa luati un imprumut, bancherul va intreaba din start ce garantii oferiti. In functie de salariu, vechimea la locul de munca si alte garantii (ipotecare in primul rand) va ofera o varianta de imprumut.

Daca nu oferiti garantii suficiente, s-ar putea sa nu primiti niciun ban. Sau daca vi se ofera un credit, acesta va fi la o dobanda foarte mare.

Te-ar mai putea interesa și
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
UPDATED Lasconi a trecut în fața lui Ciolacu pe poziția a doua în bătălia pentru turul 2. Avansul crește
Elena Lasconi a trecut pe poziția a doua în clasamentul rezultatelor primului tur al alegerilor prezidențiale din România...
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Presa internațională pare șocată de victoria din turul I a lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale
Cum vede presa internațională victoria neașteptată a lui Călin Georgescu în fața rivalilor săi.
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Dragoș Anastasiu: Privatul nu este egalul statului, nici măcar privații nu sunt egali între ei
Privatul nu este egalul Statului, susține Dragoș Anastasiu, președintele Rethink, un think tank dedicat transformării ...
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe, Joerg Kukies nu se așteaptă ca UniCredit să continue cu preluarea Commerzbank
Ministrul german de Finanțe Joerg Kukies a declarat duminică că nu se aștepta ca UniCredit va merge mai departe cu planurile ...