Capital: Băncile dau lovitura finală IMM-urilor cu probleme. Chiar dacă băncile ar trebui să finanțeze economia, adesea reuşesc mai mult să pună piedici micilor întreprinzători. O nouă modă: solicitările de rambursări anticipate a creditelor IMM. Instituțiile de credit au început să câștige mai mult din tranzacții cu titluri de stat decât din atragerea de depozite și acordarea de împrumuturi, activitatea lor de bază! În plus, băncile s-au transformat și în câini de pază ai activității IMM-urilor. Mai exact, dacă indicatorii financiari ai companiei se deteriorează din cauza crizei, în funcție de tipul de contract pe care îl au semnat cu IMM-ul în cauză, banca poate solicita rambursarea în avans a creditului, diminuarea sau suspendarea liniei de finanțare pentru capital de lucru.
ZF: Proprietarii au mai tăiat în iulie 500 de euro. Preţurile apartamentelor vechi cu trei camere au atins un nou minim, coborând sub pragul de 75.000 de euro. Preţurile solicitate pentru apartamentele vechi din Bucureşti au reînceput să scadă, atingând la sfârşitul lunii iulie nivelul mediu de 74.800 de euro, un nou minim al ultimilor şapte ani, de când ZF realizează Indexul Imobiliar al locuinţelor din Capitală, pe baza ofertelor publicate în Anunţul Telefonic. Analiza, realizată în colaborare cu firma de consultanţă Coldwell Banker, arată că proprietarii au mai „tăiat“ în iulie 500 de euro din preţurile solicitate comparativ cu luna precedentă, în timp ce faţă de luna similară a anului trecut scăderea de preţ este de peste 2.000 de euro. Procentual, reducerile de preţuri sunt de 0,6% faţă de luna precedentă şi de 2,8% faţă de iulie 2012, dar trendul se menţine pe uşoară scădere.
Capital: Negoțul cu cereale naște un nou milionar în euro. Deși a intrat în luminile rampei odată cu achiziția unuia din cei mai importanți jucători din morărit și panificație, Pambac, Cătălin Grigoriu nu a făcut primul milion de dolari din pâine, ci din comerțul cu cereale și îngrășăminte. De fapt, primul milion de dolari a fost făcut, ca în cazul oricărui start-up, cu ajutorul unui împrumut de la rude: 400.000 de euro de la frații Pavăl, proprietarii lanțului de bricolaj Dedeman, verii lui Cătălin Grigoriu.
ZF: Spaniolii de la Ibiza construiesc cu fonduri europene o clădire de birouri pe Calea Călăraşilor. Grupul spaniol Ibiza House, care a realizat până în prezent 400 de vile şi apartamente în nordul Bucureştiului, construieşte în Capitală şi o primă clădire de birouri, denumită Remus Business Center, pentru care compania a obţinut şi o finanţare europeană nerambursabilă. Clădirea dezvoltată prin intermediul firmei Ibiza Golf Light va avea o suprafaţă închiriabilă de circa 2.000 de metri pătraţi şi va fi dată în folosinţă în primul trimestru al anului viitor pe Calea Călăraşilor din Bucureşti, valoarea proiectului fiind estimată la circa 3 mil. euro.
Adevărul: Transcarpatica, şoseaua care va face concurenţă Transfăgărăşanului, prinde contur. Valoarea proiectului de asociere dintre judeţele Braşov şi Dâmboviţa este de peste 50 de milioane de euro. Transcaraptica este mai aproape ca oricând de realitate. Autorităţile din Braşov s-au întâlnit, marţi, cu cele din Dâmboviţa, în zona Padina, pentru a semna protocolul de colaborare între cele două judeţe, în vedere accesării de fonduri pentru realizarea unui drum care să lege comuna Moroieni de Moeciu de Jos, prin Munţii Bucegi. Investiţia s-ar ridica la 50 de milioane de euro.