ZF: Din ianuarie nu mai poţi merge la judecată dacă nu ai încercat mai întâi o înţelegere la mediatori. Persoanele fizice şi juridice care au intenţia să se adreseze instanţelor (justiţiabilii) într-un litigiu comercial sau de altă natură sunt obligate, de la 1 octombrie, să participe la şedinţe de informare privind medierea conflictului, în urma intrării în vigoare a unui nou set din modificări aduse Legii 192/2006 privind medierea.
Adevărul: Cât de independenţi vor fi managerii privaţi de la stat. Viitorii manageri privaţi ai Companiei Naţionale de Autostrăzi vor avea de administrat una dintre cele mai puternice societăţi de stat din România, care, numai în acest an, are un buget de 1,8 miliarde de euro. În aceste condiţii, când acţionarul companiei este statul, vor putea ei să-şi păstreze independenţa în luarea deciziilor? Consultantul de investiţii Ionel Blănculescu este radical: „Categoric nu vor putea rămâne independenţi. Proiectul este sortit eşecului. În România, chiar şi dacă aduci la fiecare companie de stat câte un Warren Buffet, tot nu rezolvi nimic”.
ZF: Ruşii de la Gazprom se plasează strategic în Portul Constanţa prin achiziţia unei afaceri deţinute de generalul “păcurei”. Gazprom Neft, grupul petrolier integrat controlat de Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume, este aproape de a bate palma cu Unicom Holding, firmă controlată de Constantin Iavorski, fost ministru al energiei din Republica Moldova, pentru preluarea activităţilor de bunkeraj (alimentarea cu combustibil a navelor) din Portul Constanţa, cel mai mare port românesc.
Capital: Întinerirea corpului didactic şi investiţiile pe termen lung, priorităţile învăţământului european până în 2020. Îmbătrânirea profesorilor va provoca pe viitor probleme mari sistemelor educaţionale din Europa. Aceasta este doar una dintre concluziile raportului anual „O privire de ansamblu asupra educației 2012”, care monitorizează performanţa din educaţie a 34 de ţări. Îmbătrânirea profesorilor este una dintre aceste probleme: mai mult de 40% dintre profesorii din învățământul preuniversitar din cinci state membre ale UE (Austria, Republica Cehă, Estonia, Țările de Jos și Suedia) sunt în vârstă de 50 de ani sau mai mult – în Germania și Italia, acest procent este și mai mare, depășind 50%.
Income Magazine: 4 ani de la Lehman Brothers: Falimentul care a schimbat lumea întreagă. Săptămâna aceasta se împlinesc patru ani de la intrarea în faliment a gigantului Lehman Brothers, banca de investiții care a antrenat în căderea sa miliarde de oameni, instituții financiare și guverne. Ceea ce ne-am obișnuit deja să numim „criza economică” reprezintă, de fapt, un proces de înlănțuire a unor turbulențe majore, care s-au potențat reciproc. Criza subprime a dus la o criză de neîncredere, care a provocat-o pe cea a lichidităților de pe piețele interbancare. Intrarea în derivă a băncilor a dus la criza financiară, care din 2008 s-a globalizat rapid . Din 2010 , în Europa , șocul datoriilor private a erupt în criza datoriilor suverane. Iar România, membră a Uniunii Europene, este direct afectată.