5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 14.10.2013

Economica.net
14 10. 2013
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400

ZF: Ce e mai ruşinos decât un „drum naţional“ de pământ? Peste 40% din şoselele publice ale României sunt neasfaltate. Aproape 35.000 de kilometri de drumuri publice din România nu au nici măcar un strat de asfalt, fiind de pământ sau în cel mai bun caz pietruite. Inclusiv un „drum naţional“ din estul României – aflat adică în partea superioară a ierarhiei căilor de infrastructură -, de circa 40 de kilometri, este de pământ.

Adevărul – Milioane de români, impozitaţi fără să ştie: cupoanele primite la privatizarea în masă sunt purtătoare de contribuţii la asigurările de sănătate. Cuponarii care au primit în 1993 şi 1995 acţiuni şi certificate de proprietate trebuie să plătească o contribuţie de 44 de lei la asigurările de sănătate în contul dividendelor pe 2012, chiar dacă nu ştiu că sunt acţionari şi nu au luat dividende, astfel că milioane de români sunt impozitaţi fără să ştie.

ZF: Topul brandurilor de băuturi răcoritoare şi ape minerale.  Coca-Cola, Borsec şi Frutti Fresh au fost anul trecut cele mai vândute branduri de băuturi răcoritoare (inclusiv apă minerală îmbuteliată), având împreună o cotă de piaţă de peste 28% în volum, arată o analiză a ZF pe baza datelor companiei de cercetare Euromonitor.

Capital: Reorganizările au murit! Trăiască falimentul! Firmele intrate în insolvenţă îşi pot lua adio de la şansele de salvare prin reorganizare, iar creditorii privaţi, de la posibilitatea recuperării creanţelor. Singurul mulţumit de modificările – surpriză cu care a fost aprobat Codul insolvenţei este statul. Guvernul Ponta a şters cu buretele luni întregi de dezbateri şi consultări pe marginea unui act normativ extrem de important, Codul insolvenţei, aprobându-l, surprinzător, prin ordonanţă de urgenţă, cu câteva modificări caracterizate drept aberante chiar şi de specialişti care au oferit consultanţă în elaborarea proiectului.

România liberă: Şcoala americană de crescători de vite din Transilvania. Ferma demonstrativă din satul braşovean Criţ, deschisă cu nouă ani în urmă, printr-o investiţie americană de 3,6 milioane de dolari, e dovada că, dincolo de teorie, agricultura, cu toate metodele sale moderne, se învaţă din practică. Aşa cum au făcut cei peste 2.500 de fermieri din Transilvania care au trecut pragul ineditei şcoli, iniţiată de World Vision România. Ferma se va afla în continuare la dispoziţia elevilor şi studenţilor din domeniul agricol, pentru stagii de pregătire.