Capital: UE impune mutarea creditelor din valută în lei la dobânzi avantajoase. O Directivă Europeană ale cărei prevederi vor trebui adoptate şi în legislaţia locală în termen de doi ani arată, printre altele, că băncile vor trebui să negocieze dobânzile clienţilor care cer conversia în lei a creditelor în valută
Hotnews – Croatia: Privatizarea companiei pentru transportul feroviar de marfa catre Grampet Grup, patronat de Gruia Stoica, a intrat in impas. Privatizarea operatorului de stat de transport feroviar de marfa din Croatia – HZ Cargo, catre compania Grampet Group, patronat de romanul Gruia Stoica, ar fi picat, potrivit publicatiilor de specialitate. Anularea procedurii de privatizare vine dupa ce compania lui Gruia Stoica nu a mai depus garantiile financiare necesare, in urma unor neintelegeri privind datoriile companiei croate, litigiile sale in curs si planul de concediere compensata a peste 1.500 dintre angajati.
ZF: Călătoria cu avionul spre Cluj, Iaşi sau Timişoara, mai scumpă decât un zbor la Londra. Cu trenul faci şi jumătate de zi. „Are de suferit turismul intern“. O călătorie dus-întors cu avionul din Bucureşti la Cluj sau Iaşi costă 140 de euro de persoană şi 150 de euro spre Timişoara, mai mult decât un bilet la Londra sau Istanbul cu companii aeriene străine, potrivit unei analize a ZF. Cu trenul, unde tariful este mai mic, călătoria până la Cluj din Capitală durează şi jumătate de zi. Chiar şi cu o rezervare făcută cu trei luni înainte, la Tarom, singura companie care efectuează zboruri interne, nu se găsesc preţuri mai mici de 140 de euro pe rutele din ţară, în timp ce la companiile low-cost eastyJet sau Ryanair care va intra cu zboruri în aprilie, un turist poate cumpăra cu 60-100 de euro un bilet pe Bucureşti-Londra, iar spre Istanbul cu Turkish Airlines găseşte bilete dus-întors la 99 de euro.
ZF: Cei cu credite în lei se pregătesc de o nouă scădere a ratelor: Robor la 3 luni a coborât sub 2% pe an. Indicatorul Robor la 3 luni, folosit ca reper de preţ în majoritatea contractelor de credite de retail în lei, a coborât în premieră sub pragul de 2% pe an, ceea ce ar urma să aducă dobânzile la creditele în monedă locală pe acelaşi palier cu cele la împrumuturile în valută. BNR a calculat ieri o dobândă interbancară pe termen de trei luni de 1,99% pe an.
Adevărul: ANALIZĂ Preţurile mici îi îngrijorează pe industriaşi: urmează noi tăieri de salarii, disponibilizări şi chiar vânzări în pierdere. Mărfurile industriale sunt comandate la cotaţii tot mai joase, care îi obligă pe producători să-şi reducă drastic costurile de producţie şi chiar să vândă în pierdere. Statisticile oficiale arată un fenomen care nu a mai fost întâlnit în perioada postdecembristă: media preţurilor la mărfurile industriale a trecut pe scădere, după creşteri mai mari sau mai mici de-a lungul ultimilor 24 de ani. Iar scăderea preţurilor de vânzare în condiţii de creştere continuă a costurilor de producţie este privită cu îngrijorare de către industriaşi.
Capital: Afacerile Borcea, „despărțite” la rece. Nu oricine se pricepe în afaceri, la fel cum nu oricine se pricepe să construiască ușor averi. Despre cum s-a transformat în „greu“un business de familie excelent. Peste câteva zile, Cristi Borcea împlinește 44 de ani. Numele lui, asociat ani buni cu Dinamo, clubul de fotbal unde a fost acționar, a apărut, în ultimul timp, într-o altă lumină: pe de o parte a fost trimis în judecată în Dosarul Transferurilor (n.r. – octombrie 2008), iar pe de alta a divorțat și s-a căsătorit cu Alina Vidican (un fost model cu 15 ani mai tânără). Această „nouă lumină“ i-a schimbat radical traiectoria businessului. Cel puțin așa pare, la prima vedere. Valabil și în cazul fostei sale soții, Mihaela Borcea, căreia i-a lăsat, la divorț, o parte din afaceri. Mai pe înțelesul tuturor, businessurile familiei Borcea au luat-o puțin la vale.