5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.03.2012
EVZ: Ingineria grecească de 350 mil. euro de la Loterie. ANAF, Garda Financiară şi Consiliul Concurenţei susţin că Loteria Naţională a fentat bugetul statului cu 350 de milioane de euro. Loteria Națională a fost prinsă de instituțiile statului că a ascuns unul din jocurile sale sub umbrela unui joc neimpozitat. Consiliul Concurenţei a controlat, marţi, contractele încheiate de Loteria Naţională cu firmele greceşti Intracom, Intralot şi Lotrom. Compania este acuzată de înţelegeri anticoncurenţiale, motiv pentru care riscă o amendă de 30 mil. euro.
ZF: Topul magnaţilor imobiliari: cine a încasat 200 mil. euro anul trecut din malluri şi birouri. 2011 a fost un nou an dificil pentru proprietarii de active imobiliare de pe piaţa locală, creşteri de venituri din chirii înregistrând cu precădere firmele care şi-au mărit portofoliul, arată o analiză a ZF privind veniturile pe care aceste proprietăţi le generează anual. Iulian Dascălu, Gabriel Popoviciu, Liviu Tudor şi Dan Adamescu sunt singurii oameni de afaceri români care intră în top zece al celor mai mari proprietari de active imobiliare comerciale – malluri şi clădiri de birouri.
Adevărul: Criza rescrie legislaţia muncii în toată Europa. Într-un interviu acordat în februarie, Mario Draghi, şeful Băncii Centrale Europene, constata cu tristeţe decesul modelului social european, bazat pe securitatea locurilor de muncă şi beneficii sociale generoase. Şi spunea că este nevoie de reforme structurale care să crească gradul de ocupare a forţei de muncă. În urmă cu două decenii, Europa credea că şomajul este vina sistemului şi, ca atare, punea accent pe compensaţiile şi beneficiile acordate celor ajunşi în asemenea situaţii. Zece ani mai târziu, odată cu creştere concurenţei globale, continentul şi-a schimbat puţin optica: este şi responsabilitatea angajaţilor să-şi ia măsuri de siguranţă pentru a nu ajunge în şomaj.
Capital: Secretul „regilor locuinţelor” într-o piaţă destrămată. Cei mai mari zece dezvoltatori de locuinţe din România, cu activitate concentrată în mare parte în Bucureşti, au finalizat până acum un număr de 14.570 de unităţi locative, împărţite în 28 de ansambluri rezidenţiale de proporţii, majoritatea construite în ultimii cinci ani.
Dailybusiness: Televiziunea fara publicitate. Ce castiga cablistii din posturile proprii. Popoviciu a spus ca Digi24 este finantat din activitatile curente ale companiei RCS&RDS, iar prin faptul ca nu difuzeaza publicitate nu intra in concurenta cu restul televiziunilor de stiri. Reprezentantul operatorului de cablu a spus ca sumele alocate pentru Digi24 reprezinta o „investitie in viitor”. Valentin Popoviciu a explicat ca pentru un operator de cablu, scopul posturilor proprii este, in final, acela de a creste numarul de abonati, prin difuzarea de continut „personalizat”. „Il difuzam ca valoare adaugata pentru utilizatorii nostri. Avem o strategie diferita fata de alte posturi. Nu este un post comercial”, a adaugat directorul de dezvoltare al RCS&RDS.