Capital: Un sfert din economie intră în insolvenţă. Pierderile generate de companiile în insolvență la nivelul lui 2012 au ajuns la 19% din PIB, numărul dosarelor noi fiind în creștere de la an la an. Reprezintă acest fenomen un risc sistemic pentru economia reală? «Insolvențele au început să devină nedigerabile. A se vedea cazul Mechel, care trage după sine o întreagă serie de firme din industria dezvoltată pe orizontală de această mare companie“, afirmă Cristian Ionescu, country manager Expense Reduction Analysts.
ZF: A trimis 8.000 de perechi de pantofi pe Oxford Street. Mopiel, un mic producător de pantofi din Buzău, a primit anul trecut o comandă de 8.000 de perechi de pantofi de la Arcadia Group Limited, o companie britanică cu afaceri de 2,6 mld. lire sterline, care deţine peste 500 de magazine la nivel global, inclusiv pe Oxford Street, celebra stradă de cumpărături din Londra. La un preţ mediu de 160 de lei (35 de euro) pentru o pereche de pantofi, valoarea comenzii primite de la britanici a ajuns la 280.000 de euro, aproape jumătate din afacerile anuale ale companiei.
EVZ: Miza scandalului Transgaz: contracte pentru clientelă. Puterea şi opoziţia se bat pe înfiinţarea unui sediu secundar pentru Romgaz şi Transgaz la Bucureşti. Miza acestei mişcări: sediu şi angajaţi noi, care vor avea putere de decizie asupra viitoarelor contracte. Procedurile de numire a managementului privat la Transgaz, compania naţională de transport a gazelor naturale, ar trebui să se încheie luna aceasta. Petru Văduva, fostul CEO al Ţiriac Holdings, avocatul Radu Ştefan Cernov, fostul asociat al ministrului Dan Şova, inginerul Mihaela Preda, director al Direcţiei relaţii instituţionale şi politici comunitare în cadrul OPSPI şi Ion Sterian, membru PNL, membru AGA în Transgaz şi director executiv al Direcţiei Tehnice la Regia Autonomă Administraţia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (RAAPPS) sunt oamenii de pe lista cu propuneri pentru consiliul de administraţie al Transgaz, anunţată de guvern.
ZF: Legea retrocedărilor pregătită de guvernul lui Victor Ponta ar putea însă crea o nouă specie: „samsarii de puncte“. O mie de cesionari de drepturi litigioase au încasat despăgubiri de 7 mld. lei (1,5 mld. euro) în ultimii ani, în timp ce zecile de mii de proprietari de drept aşteaptă şi acum compensaţie. Cu ce va fi mai bună nouă lege a guvernului Ponta care propune despăgubiri cu puncte la un fond naţional imobiliar? Un raport detaliat prezentat vineri, 12 aprilie, de premierul Victor Ponta scoate la lumină cât de viciat a fost procesul de despăgubire în ultimii ani şi cum a fost posibil ca persoane care au cumpărat drepturi litigioase să primească rapid rezolvarea şi să încaseze, de exemplu, 20 de milioane de euro pentru un teren de 50 de hectare, de 300 de ori mai mult decât valoarea reală.
Adevărul: Fitch estimează o creştere economică de 1,7% în România, în 2014. Într-un nou raport, Fitch Ratings a avertizat că toate ţările CEE-5 – Polonia, Ungaria, Republica Cehă, România şi Bulgaria – trebuie să pună în aplicare reforme structurale pentru o viitoare creştere economică. agenţia de rating estimează că media ponderată în creşterea PIB pentru toate cele cinci ţări se va ridica la 1,2% în acest an, o creştere de 0,6% faţă de anul trecut.