5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.04.2013
Capital: Cine sunt regii locuinţelor din România. Cei mai mari zece dezvoltatori de locuinţe din România, cu activitate concentrată în mare parte în Bucureşti, au finalizat până acum un număr de 18.644 de unităţi locative împărţite în 31 de ansambluri rezidenţiale, majoritatea construite în ultimii cinci ani. Chiar dacă piaţa românească a fost asaltată de investitori imobiliari străini odată cu intrarea în Uniunea Europeană, topul celor mai mari dezvoltatori de locuinţe este încă dominat de antreprenori români. Constantin Căpăţână şi Iulian Robu, fraţii Negoiţă, Gheorghe Iaciu, Valentin Vişoiu, Simon Maurer, Victor Stoiculescu şi Gabriel Lupulescu au construit până acum circa 13.700 de locuinţe, adică 74% din totalul cuprins în topul Capital.
ZF: Mai merită să faci economii în valută? La un depozit de 5.000 de euro pe trei luni nu mai retragi nici măcar banii depuşi. Dobânzile în scădere şi comisioanele mari de retragere numerar fac neatractive depozitele în valută, pentru că în multe cazuri clienţii care vor să-şi păstreze economiile în euro ajung să scoată de la bancă mai puţini bani decât au depus. Dacă aveţi 5.000 de euro şi vreţi să-i depuneţi la bancă pentru mai puţin de trei luni trebuie să cântăriţi cu atenţie ofertele din piaţă, pentru că multe bănci mari au coborât cu bonificaţiile la 1-2% pe an, iar dobânda încasată nu mai acoperă nici măcar comisionul de retragere a banilor din cont.
Gândul: Cât câştigă angajaţii RCS-RDS. O persoană care lucrează ca operator call center pentru RCS-RDS, unul dintre cei mai mari furnizori locali de servicii de comunicaţii, câştigă lunar un salariu net de 2.100 de lei. În cazul în care angajatul se ocupă de clienţii business ai companiei, câştigul lui creşte până la 2.300 de lei, potrivit informaţiilor obţinute de gândul din partea surselor din piaţă.
ZF – Datoriile pentru „verzi“ se adună: Statul are de dat înapoi 14 milioane de euro din subvenţiile amânate. Amânarea acordării certificatelor verzi pentru producţia de energie regenerabilă din surse eoliene, hidro şi solare începe să producă primele efecte, luna trecută circa 14 milioane de euro rămânând neîncasate de investitorii din aceste domenii. Potrivit datelor publicate ieri de Transelectrica, compania naţională de transport a energiei, pentru luna iulie, investitorii au primit peste 607.000 de certificate verzi din cele 968.000 cuvenite, restul de aproape 361.000 fiind amânate şi urmând a fi recuperate în perioada 2017-2020.
Wall-street.ro – Extindere prin tranzactii: EvoMag pariaza pe jucarii si ceasuri si cumpara doua magazine de profil. Magazinul online EvoMag.ro, cu afaceri de 11 mil. euro in 2012, a achizitionat recent magazinul de jucarii Toyz.ro si, in urma cu doi ani, magazinul de ceasuri WatchShop.ro, largindu-si astfel gama de produse comercializate. Veniturile WatchShop.ro se ridica la circa 500.000 de euro, conform datelor de la Ministerul de Finante. Pentru anul in curs, pe fondul evolutiei pietei de comert electronic dar si a investitiilor continue in promovare, Mihai Patrascu, seful EvoMag.ro, estimeaza dublarea afacerilor.