5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 15.05.2013
Capital: Statul donează Cooperaţiei o avere imensă. Un nou proiect de lege, prin care sistemul cooperatist capătă drept de folosință gratuită asupra terenurilor oferite de stat, aduce în atenție unul dintre cei mai mari și mai discreți giganți imobiliari din România. Ținând cont de informațiile extrem de subțiri transmise, în general, din partea sectorului cooperatist, să începem cu câteva lămuriri: majoritatea cooperativelor sunt afiliate astăzi la una din cele două mari uniuni de profil: Centrocoop (Uniunea Naţională a Cooperaţiei de Consum) şi UCECOM (Uniunea Naţională a Cooperaţiei Meşteşugăreşti). Centrocoop are organizaţii la nivelul fiecărui judeţ, la care sunt afiliate mai mult de 1.000 de cooperative de consum. De cealaltă parte, din UECOM fac parte 486 de cooperative meşteşugăreşti (SCM-uri), din cele peste 900 înregistrate oficial la nivelul ţării.
ZF: Furnizorul PET-urilor Pepsi investeşte 5 mil. euro într-o nouă fabrică. Firma Pet Star Holding din Ialomiţa, care produce preforme PET pentru companii precum Pepsi, Bunge, Expur sau Heineken, va finaliza până la sfârşitul acestui an o investiţie de peste cinci milioane de euro într-o nouă fabrică în Slobozia, cu o suprafaţă de 35.000 de metri pătraţi.
EVZ: Canalul Siret-Bărăgan, plimbat între patru ministere. Investiţia care ar elimina dependenţa României de importurile de cereale şi legume este cartoful fierbinte cu care jonglează patru miniştri. Deşi ar fi o mană cerească pentru România şi ar putea genera plus valoare în agricultură de 120 de milioane de euro pe an, iar oficialii îl declară prioritate naţională, canalul Siret – Bărăgan este un copil al nimănui, cât timp instituţiile implicate nu iau taurul de coarne.
Capital: Doar o treime din proiectele care vin la bancă primesc și finanțare. Insuficiența contribuției personale sau deficiențele de planificare a businessului sunt câteva din motivele care duc la o rată scăzută de aprobare a cofinanțărilor proiectelor din fonduri europene. „Completarea investițiilor străine directe cu absorbția de fonduri europene creează premisele unei creșteri economice sustenabile pe termen lung, prin îmbunătățirea productivității totale”, a declarat Ioana Gheorghiade, director executiv la Direcția Sector Public și Finanțarea Infrastructurii de la BCR. Aceasta a arătat că un miliard de euro atras din fonduri europene contribuie la creșterea economică pe termen scurt cu 0,3%. Cu toate acestea, reprezentantul BCR a arătat că, din peste 3.000 de proiecte evaluate, doar 1.063 au primit cofinanțări din partea băncii.
România liberă: FMI pune condiţii experimentului de 250 de milioane de lei „TVA redusă la pâine“. FMI nu e convins că sumele pierdute prin diminuarea TVA la pâine, la nivelul de 9% de la 1 iulie, vor fi recuperate din eliminarea evaziunii în domeniu. Fondul cere Guvernului să taie alte capitole de cheltuieli pentru a face rost de banii pierduţi. Proiectul de reducere a TVA la pâine ar putea avea asupra bugetului de stat costuri cifrate la 250 de milioane de lei, potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional (FMI). Instituţia internaţională a cerut Guvernului să aloce aceşti bani din altă parte şi să nu meargă doar pe ideea că îi va recupera din evaziunea fiscală.