Gândul: Unde îşi face vacanţele guvernatorul BNR. Am deschis Casa Isărescu. Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, îşi petrece vacanţeie şi sfârşiturile de săptămână, „atunci când are timp”, la Drăgăşani, în judeţul Vâlcea, la renumita plantaţie de viţă-de-vie pe care o deţine. O spune Cristian Dina, persoana care se ocupă de via guvernatorului. „Domnul guvernator îşi face vacanţele în vie, şi week end-urile, când are timp”, a declarat pentru gândul Cristian Dina, directorul comercial al SC Măr SRL, firma deţinută de Mugur Isărescu, împreună cu familia sa.
ZF: Principalii finanţatori internaţionali vin la Bucureşti. Începe plata facturii pentru uriaşul credit de 20 mld. euro. România, al doilea mare client al Fondului Monetar Internaţional din Uniunea Europeană după Grecia, va găzdui în acest weekend reuniunea rotativă a constituantei FMI şi a Băncii Mondiale, structură organizatorică condusă de Olanda şi care reprezintă inclusiv interesele Bucureştiului în comitetele directoare ale celor două instituţii financiare internaţionale.
Acest eveniment a fost anunţat încă de la sfârşitul lunii aprilie de către guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. El spunea atunci că la evenimentul organizat la Bucureşti şi-au anunţat participarea 12 guvernatori de bănci centrale şi miniştrii de finanţe din ţările care fac parte din acest grup.
0-100.ro: Uzina Opel din Bochum isi vede tot mai bine drumul pavat catre inchidere, in 2016. General Motors (GM) pierde bani cu uzina Opel din Bochum, Germania, si se gandeste sa o inchida de indata ce productia masinii de familie Zafira Tourer va lua sfarsit, in 2016, scrie Automotive News. GM poarta in acest moment discutii cu liderii sindicali pentru a ajunge la o acord rezonabil pentru ambele parti. Pentru inchiderea uzinei din Bochum au fost vehiculate date precum 2014 si 2015. Acum Opel negociaza cu sindicatele pentru a preveni pierderea de locuri de munca pana la finalul lui 2016 si cere intarzierea maririlor de salariu planificate pentru 2012. Opel are 3.300 angajati la Bochum.
Adevărul: Economia SUA tocmai a dat FED-ului două motive pentru a-şi reîncărca bazooka. Scăderea inflaţiei în luna mai, până la nivelul de 1,7% an pe an, şi creşterea numărului de noi cereri de intrare în şomaj până la 386.000 la finele ultimei săptămâni din luna mai, amplifică temerile cu privire la sustenabilitatea creşterii economiei americane, ceea ce ar putea determina o nouă rundă de relaxare cantitativă (QE) din partea Rezervei Federale.
EVZ: Cum iei credit dacă eşti client rău-platnic. Propunerea recentă a preşedintelui Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Graţian Gheţea, de a scoate de la Biroul de Credit unii clienţi după mai puţin de patru ani, a născut speranţe mari printre cei cu întârzieri la plata creditelor. Nici acum lucrurile nu stau chiar atât de rău. Credite se dau şi pentru cei care au restanţe, însă în anumite condiţii. „Aproape toate băncile şi-au definit un nivel de toleranţă la întârzieri. De exemplu, dacă un client are patru credite şi a întârziat de trei ori la unul din ele, e un client creditabil”, spune Anca Bidian, director general al brokerului de credite Kiwi Finance. La Volksbank, restanţele mai vechi de doi ani nu sunt luate în considerare. Sunt deci bănci care aplicau propunerea preşedintelui ARB dinainte de apariţia ei. Întârzierile sub 30 de zile nu sunt o problemă în accesarea unui credit, iar pentru cei cu restanţe de peste 30 de zile şi mai recente de doi ani este important ca ele să fie achitate.