5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.06.2015

Regii asfaltului și-au pierdut coroanele - Reguli noi pentru bănci: toleranţă cu datornicii - Salariații români – campioni UE la creșterea productivității muncii și ultimii la partea care le revine din PIB - Codul fiscal a ajuns o armă în bătălia politică - Un şef de magazin Lidl câştigă peste 4.000 de lei net lunar - Automobile Dacia le trimite acţionarilor dividende de 335 de milioane de lei - Firmele incep lupta pentru banii europeni de cercetare-dezvoltare. Citeşte pe larg revista presei din 15 iunie 2015.
Economica.net - lun, 15 iun. 2015, 05:08
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 15.06.2015

Regii asfaltului și-au pierdut coroanele – România liberă. Majoritatea firmelor româneşti semnificative din construcţia de drumuri au făcut un pas înapoi în 2014. Patronii acestora fie au avut de înfruntat anchetele DNA, fie au fost nevoiți să facă faţă blocării multor proiecte publice de către Compania de Drumuri. Avantajate au fost câteva firme mari străine, care şi-au rotunjit semnificativ contractele cu statul.

Codul fiscal a ajuns o armă în bătălia politică – Capital. Confruntat cu acuzaţiile procurorilor şi cu cererea de demisie din partea preşedintelui, dar susţinut de propriul partid, premierul Victor Ponta cheamă în apărarea sa situaţia economică, susţinând că rezultatele bune şi promisa relaxare fiscală pot fi continuate doar de el. Însă, parlamentarii puterii au eliminat parţial reducerile de taxe şi au blocat dezbaterea Codului fiscal. Cum vor afecta convulsiile politice reducerea taxelor?

Salariații români – campioni UE la creșterea productivității muncii și ultimii la partea care le revine din PIB – cursdeguvernare.ro. România și-a adjudecat un foarte rar prim loc în cadrul UE la un indicator economic, și anume creșterea productivității muncii pe ultimii patru ani, potrivit datelor publicate recent de Eurostat. Ţara noastră a devansat atât grupul BELL ( Bulgaria și țările baltice), cât și colegele din regiune cu curs de schimb flotant, Polonia, Ungaria și Cehia sau care au intrat în Zona Euro ( Slovacia).

Reguli noi pentru bănci. Autoritatea Bancară Europeană le obligă să fie tolerante cu datornicii – DIGI24. Băncile vor fi obligate la concesii faţă de datornici, înainte de a trece la executarea silită. Noile reguli europene prevăd ca, de anul viitor, bancherii să le propună clienţilor soluţii de restructurare şi refinanţare a creditelor cu restanţe, astfel încât oamenii să nu rămână fără locuinţe. Bancherii din România susţin că pregătesc deja terenul pentru aplicarea noilor norme.

Un şef de magazin Lidl câştigă peste 4.000 de lei net lunar. „Am înţeles că o companie supravieţuieşte dacă angajaţii sunt bine pregătiţi şi fericiţi la locul de muncă” – ZF. Retailerul german Lidl, intrat pe piaţa locală în 2011, are în prezent printre cele mai mari salarii de pe piaţa de retail alimentar, respectiv circa 1.400 de lei net pe lună pentru un vânzător din oraşele mici şi peste 4.000 de lei net pe lună pentru un şef de magazin.

Automobile Dacia le trimite acţionarilor dividende de 335 de milioane de lei – ZF. Printre acţionarii Renault, acţionar majoritar al Dacia, se află statul francez, grupul japonez Nissan şi holdingul german Daimler. Acţionarii Automobile Dacia, cea mai mare companie din România şi cel mai mare constructor auto local, vor primi dividende pentru al şaselea an consecutiv, valoarea totală a acestora ajungând la 1,5 mld. lei în perioada 2009-2014, respectiv 84% din profitul înregistrat de constructorul auto.

Firmele incep lupta pentru banii europeni de cercetare-dezvoltare – termene stranse – startupcafe.ro. Firmele trebuie sa inceapa inca din luna iunie 2015 competitia pentru fondurile europene din sectorul cercetarii si dezvoltarii in noul Program Operational Competitivitate 2014-2020, startup-urile fiind nevoite sa se grabeasca, potrivit Calendarului oficial anuntat, vineri, de Ministerul Fondurilor Europene. Institutia care gestioneaza direct aceasta axa prioritara de bani europeni este Organismul Intermediar (OI) pentru Cercetare din cadrul Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica si Inovare (din subordinea Ministerului Educatiei), in baza Acordului de Delegare dintre Autoritatea de Management POC si Organismul Intermediar pentru Cercetare.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...