5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în aceasta dimineaţă – 15.07.2013
Hotnews: Interviu Marinis Stratopoulos, CEO Banca Romaneasca: Urma sa fuzionam cu Bancpost. Suspendarea fuziunii s-a facut in urma obiectiilor creditorilor Greciei. Subiectul bancilor cu capital elen din Romania a fost unul sensibil in ultima perioada. Ele detin o cota semnificativa din activele intregului sistem bancar- 12,2% iar situatia deseori confuza din Grecia s-a repercutat asupra tuturor bancilor cu capital elen din Romania. Uneori nemeritat, alteori exagerat, dar intotdeauna cu o oarecare logica. Zvonuri privind vanzari, fuziuni, retrageri, au fost si probabil ca vor mai aparea. HotNews a stat de vorba zilele trecute cu Marinis Stratopoulos, CEO-ul Bancii Romanesti, institutie cu capital grecesc. Se va vinde Banca Romaneasca (BROM)? Va fuziona cu Bancpost? Pe ce curs euro/leu mizeaza banca pentru finele acestui an? Cum vor evolua dobanzile la depozite si credite?
ZF: Băncile străine au scos un miliard de euro din depozite în patru luni. Depozitele pe termen mediu şi lung constituite de băncile străine la filialele locale însumau 6,9 mld. euro la sfârşitul lunii mai, cu un miliard de euro sub nivelul din ianuarie. Comparativ cu soldul maxim atins în august 2011 scăderea ajunge la 1,7 mld. euro, reprezentând o faţetă a aşa-numitului proces de dezintermediere care marchează din ce în ce mai vizibil piaţa bancară.
ZF: Topul celor mai mari profituri raportate anul trecut de companiile din România. Plus bănci. Topul celor mai profitabile companii din România a fost condus detaşat şi în 2012 de OMV Petrom, cea mai mare companie din România, care a realizat anul trecut un profit de 864 de milioane de euro, reprezentând 23% din câştigurile cumulate raportate de cele mai profitabile 100 de companii din România, potrivit unei analize a ZF. „Lozul“ pentru a intra în Top 100 cele mai profitabile companii a fost anul trecut de 8,2 mil. euro, în timp ce compania din vârf a avut un câştig de 100 de ori mai mare.
Capital: Românii au mâncat şaorma de la Dristor de peste două milioane de euro. La Dristor este coadă la shaorma indiferent dacă e zi sau noapte și asta se reflectă în cifre: lanțul de shaormerii La Dristor a raportat pentru 2012 o cifră de afaceri de peste 9 milioane de lei (echivalentul a 2 milioane de euro la un cursul mediu al BNR pe 2012 ) aproape dublu față de nivelul 1,1 milioane de euro în 2011.
Adevărul: Letonia, noul paradis fiscal al Uniunii Europene. Bruxelless-ul a aprobat recent aderarea Letoniei la zona euro, iar statul baltic va deveni de la 1 ianuarie 2014 al optsprezecelea membru al uniunii monetare. De la aceeaşi dată intră însă în vigoare şi noul cod fiscal al Letoniei, gândit şi elaborat cu un singur scop: să transforme ţara într-un paradis fiscal precum erau Cipru, Malta şi Irlanda.