Capital.ro: Noua taxă clawback, un măr pe jumătate otrăvit pentru industrie. Producătorii de medicamente răsuflă pe jumătate ușurați după ce au obținut majorarea plafonului de plată pentru taxa clawback, dar nu și o modalitate confortabilă de a plăti sumele restante. Marea noutate din proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat de Ministerul Finanţelor Publice (MFP), rezultat în urma negocierilor dintre producătorii de medicamente, Guvern şi FMI, este majorarea plafonului de plată de la 1,42 miliarde de lei, cât era în 2009, la 1,51 miliarde de lei. Producătorii au cerut de la început eliminarea consumului de medicamente din anul 2009 ca referință pentru plata taxei clawback, mai ales pentru că, de atunci, valoarea a crescut de la 5,7 miliarde de lei la 7,4 miliarde de lei. Ei au plătit până acum diferența dintre acest consum de referinţă și cel din anii următori: pe această logică, taxa trimestrială pentru clawback a fost în acest an de 439 de milioane de lei.
Income Magazine: Cum te faci proprietar pe terenul de sub bloc. Titlul de proprietate pentru terenul de sub bloc îţi dă garanţia că-l poţi revendica orcând ca să reconstruieşti pe vechiul amplasament casa dărâmată de cutremur sau inundaţii. La tranzacţiile imobiliare, pe lângă actul de proprietate asupra apartamentelor, notarii au început să ceară şi titlul de proprietate pentru cota de teren aferentă acestora. Notarii susţin că au nevoie de acest act din cauză că există blocuri construite pe terenuri concesionate de primării sau cu statut juridic neclar, pentru care există cereri de revendicare în natură sau care au fost deja redate foştilor proprietari. În cazul în care terenul de sub construcţie are un alt proprietar decât cel care a vândut apartamentele atunci primul poate cere demolarea construcţiei sau chirie fiecărui deţinător pentru cota indiviză de teren aferentă spaţiilor de locuit. Un astfel de caz a existat în Iaşi. Primăria a concesionat 300 de metri pătraţi de teren unui investitor care a ridicat pe el un bloc de locuinţe. După ce acestea au fost vândute, terenul a fost câştigat în instanţă de fostul proprietar care a cerut pentru el o chirie de aproximativ un milion de lei anual.
Romania Libera: Regele falimentelor din România a fost trimis în judecată. Lovitură de proporţii a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte: firma de lichidare judiciară RVA Insolvency Specialists SPRL, aparţinând şefului lichidatorilor din România – Arin Stănescu -, a fost trimisă în judecată pentru săvârşirea a două infracţiuni de bancrută frauduloasă. Dacă magistraţii vor decide că se face vinovată de acuzaţiile aduse, societatea riscă să fie chiar dizolvată.
RVA Insolvency este cel mai important jucător pe piaţa falimentelor, compania gestionând, printre altele, insolvenţa mai multor bănci – Banca Internaţională a Religiilor, Bancoop, sau a altor firme cunoscute, cum ar fi magazinele MIC.ro care îi aparţin lui Dinu Patriciu, sau Flamingo. Faptele pentru care RVA trebuie să răspundă în faţa legii ar fi fost săvârşite, spun procurorii, în momentul în care firma gestiona falimentul societăţii Petromservice, firmă controlată de Sorin Ovidiu Vîntu şi Liviu Luca
Avocatnet: Ce pedepse risca angajatorii care nu dau liber pe 15 august? Salariatii romani au liber pe 15 august, cand se sarbatoreste Adormirea Maicii Domnului, aceasta fiind una dintre cele 11 sarbatori legale de care au parte anual angajatii, potrivit Codului muncii. Anul acesta, 15 august cade intr-o zi de miercuri, iar angajatorii care nu acorda salariatilor zilele libere stabilite de stat risca amenzi usturatoare. Legislatia muncii este dura cu angajatorii care incalca salariatilor dreptul de a beneficia de zilele libere acordate de stat. Mai exact, amenzile pentru angajatorii care nu acorda zilele libere legale nu pot fi mai mici de 5.000 de lei, insa pot ajunge si la 10.000 de lei.
Wall-Street: Ce operator telecom „a luat caimacul” contractelor cu statul. Numarul de licitatii cu statul si valoarea lor au scazut fata de anul trecut in domeniul telecom, o singura companie reusind sa depaseasca pana la data de 13 august pragul de 100.000 de euro, valoare a contractelor cu institutii ale statului roman, conform datelor compilate de Wall-Street.ro si preluate de pe e-licitatii.ro. Anul trecut, Romtelecom reusea „dintr-un foc” un contract de 180.000 de euro care depasea, numai el, valoarea tuturor contractelor generate in primele opt luni ale anului. Pana pe 13 august, Romtelecom a incheiat 59 de contracte totalizand circa 590.890 de lei (134.000 euro) cu statul roman. Valoarea medie a licitatiilor castigate este de 2.200 de euro