5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.10.2012

Economica.net
15 10. 2012
ziare_3_10774100_07040400_36872500

ZF: Putea fi evitat cazul Sima printr-o supraveghere mai atentă din partea CNVM? Cât sunt de protejaţi investitorii? Cum poate fi verificată o firmă de brokeraj? Care sunt efectele asupra imaginii pieţei de capital? Cazul brokerului fugar Cristian Sima aduce în prim-plan o problemă importantă legată de investiţiile pe pieţele de capital internaţionale, în contextul în care în ultimii ani au apărut zeci de firme care se promovează ca brokeri şi spun că oferă servicii de tranzacţionare pe pieţele externe. Una dintre problemele care ies la suprafaţă din cazul Sima este că multe dintre firmele care oferă servicii de tranzacţionare pe pieţele internaţionale nu se supun reglementărilor şi nu sunt supravegheate de nicio autoritate, cum este şi cazul firmei WBS Holding, astfel că investitorii care apelează la astfel de firme nu sunt protejaţi şi nu au cui se adresa atunci când sesizează nereguli sau când cei care le administrează banii dispar dintr-o dată cu tot cu banii lor.

Gândul: Cât mai valorează casa ta. Harta preţurilor apartamentelor vechi din România. Românii s-ar putea aştepta la noi scăderi ale preţurilor locuinţelor în ultimele luni ale anului. Până în momentul de faţă, la nivel naţional, locuinţele s-au ieftinit cu circa 5%, trendul fiind similar cu cel înregistrat anul trecut. Mai mult, el poate fi considerat un semn de stabilizare a pieţei imobiliare din România.

EVZ: Ce slujbe vânează românii în afară. Preferinţe după zonele geografice. Bucureștenii preferă slujbele în construcții, moldovenii sănătatea, iar dobrogenii, mai ales agricultura. Pentru luna septembrie, repartiţia pe regiuni a românilor care doresc să muncească în străinătate a arătat că slujbele în construcţii, agricultură şi ofertele din Germania au atras atenţia bucureştenilor. În schimb, domeniul medical şi construcţiile atrag tot mai mulţi moldoveni. La rândul lor, ofertele de muncă în Italia şi Belgia sunt preferatele ardelenilor şi bănăţenilor, iar cele în agricultură şi cele din Germania au fost preferatele muntenilor şi dobrogenilor.

Capital: Fiscul crede sau nu în pierderi? Prin noul Cod fiscal, pierderile companiilor rezultate prin fuziune, divizare sau transferul sediului într-o altă ţară din UE nu se mai „pierd“, urmând a se deduce prin profiturile viitoare. Modul în care fiscalitatea românească se raportează la pierderile din afaceri s-a schimbat fundamental pe parcursul ultimilor câţiva ani. Tradiţional, fiscul român nu crede în realitatea pierderilor, nu la firmele cu capital privat. Fiscaliștii români o ştiu atât din faptul că legislaţia noastră a fost mai mereu excesiv de restrictivă în regimul pierderilor fiscale în raport cu cea a altor țări europene, cât și din practică.

ZF: Un fost acţionar al Eurisko a vândut o clădire de birouri lângă Piaţa Victoriei. Ionuţ Dumitrescu, cel de numele căruia se leagă parcursul firmei de consultanţă imobiliară Eurisko – fondată în 1997 şi vândută în 2008 pentru 35 de milioane de dolari – a vândut clădirea de birouri HQ Victoriei din centrul Capitalei către fondul elen de investiţii Zeus Capital, au declarat pentru ZF surse din piaţa imobiliară. Grecii au plătit aproape 12 milioane de euro pe clădirea cu o suprafaţă închiriabilă de 5.000 de metri pătraţi în care îşi au sediile companii precum UniCredit, Nokia, IKEA sau Dole.