5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.11.2012

Economica.net
15 11. 2012
newspapercoffee_74145300

ZF: Seceta şi declinul construcţiilor au readus economia pe minus în T3. Scad şansele ca PIB-ul să rămână pe plus în 2012. Economia a scăzut în trimestrul al treilea faţă de trimestrul precedent din cauza contribuţiei negative din agricultură şi construcţii, PIB-ul urmând să revină în teritoriul negativ şi în termeni anuali, consideră majoritatea analiştilor. Institutul Naţional de Statistică anunţă astăzi estimările „semnal” privind evoluţia economiei în trimestrul al treilea. Producţia agricolă slabă şi criza politică internă, suprapuse pe evoluţia nefavorabilă din marile economii europene, şi-au pus amprenta asupra economiei locale, conform aşteptărilor.

Adevărul: Anul gadgeturilor românești. Cum au evoluat firmele din țară în 2012. Anul 2012 a fost pentru producătorii români de gadgeturi unul al maturității. În 2011 începuturile au fost timide. Allview se lansa în comercializarea de telefoane inteligente, Evolio promitea ucigașul de iPad prin tableta Neura, iar E-Boda nu exista între producătorii de tablete. Lucrurile s-au schimbat, iar românii care vând smartphone-uri și tablete sub brand propriu au evoluat. Avem patru firme, dintre care trei importante și una încă în faza de experimentare.

România liberă: Nemuritorii din TVR. Lista celor 300 de angajaţi care au imunitate la restructurările din televiziunea publică. Cu o situaţie financiară dezas­tru­oasă şi credibilitatea făcută praf, televiziunea publică a anunţat recent că va face restructurări masive: 900 de angajaţi vor trebui să plece, în urma unei evaluări. O decizie corectă la prima vedere. În mod surprinzător însă, conducerea TVR a decis ca 309 salariaţi din totalul de 3.300 să aibă imunitate la concediere şi să nu fie nici măcar evaluaţi profesional.

ZF: Facebook s-a înregistat pentru „listarea” la Bucureşti. Depozitarul Central a înregistrat acţiunile companiei americane Facebook (simbol bursier FB) în sistemul de compensare şi decontare, acesta fiind unul dintre primii paşi necesari pentru ca acţiunile celei mai mari reţele de socializare să poată fi tranzacţionate pe sistemul alternativ al Bursei de Valori Bucureşti.

Capital: Rafalele din eoliene se mai domolesc. Banii vin cu porţia. Din 2009 şi până acum, capacitatea eoliană instalată s-a dublat anual, iar trendul va fi menţinut şi anul viitor. Lucrurile se vor schimba începând cu 2014, când accesul la finanţare va fi mai greoi. În patru ani, energia eoliană a crescut de la zero la 2.000 MW instalați, estimați până la finele lui 2012. Această evoluție spectaculoasă este necesară și benefică pentru sistemul energetic românesc, cu atât mai mult cu cât energia eoliană salvează combustibilii fosili pentru generațiile următoare, fiind, în același timp, de un real ajutor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și evitarea costurilor de mediu impuse consumatorilor de energie electrică din piața locală.