5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 15.11.2013

Economica.net
15 11. 2013
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

ZF – Paradoxal: economia creşte peste aşteptări, dar veniturile bugetare sunt sub estimări şi angajările nu cresc. Economia României a crescut cu 4,1% în trimestrul al treilea, luând prin surprindere pe toată lumea. România a avut în T3 cea mai puternică creştere economică din Uniunea Europeană faţă de trimestrul al doilea, de 1,6%. Anul agricol de excepţie şi industria au contribuit din plin la creşterea economică surprinzătoare de 4,1% din al treilea trimestru, aceasta fiind cea mai mare ascensiune a PIB de când a început criza mondială, comparabilă cu cea din T3 2011. Deşi activitatea economică se revigorează, impactul nu se resimte foarte mult la nivel fiscal deoarece avansul economiei se bazează pe exporturi şi o agricultură care este nefiscalizată, în timp ce consumul stagnează, ceea ce se vede la nivelul încasărilor din TVA. Ritmul de creştere a veniturilor bugetare a fost în primele nouă luni la jumătate faţă de creşterea anuală bugetată, evoluţia încasărilor bugetare reflectând doar parţial ascensiunea economiei.

Capital – Autostrada care taie munţii, scoasă la jumătate de preţ. În această lună se împlinește un an și jumătate de când domnul Dan Șova a preluat portofoliul denumit generic Ministerul Marilor Proiecte, cunoscut public mai ales prin faptul că din 2012a preluat de la Ministerul Transporturilor  construcția de autostrăzi din România. În toată această perioadă domnul Dan Șova căutat pe numeroase căi să schimbe planul de construcții de autostrăzi finanțat de Uniunea Europeană și asumat de România de mai bine de zece ani. Până în mai 2012 Ministerul Transporturilor și Comisia Europeană conveniseră deja asupra construcției autostrăzii Sibiu – Pitești, cu finanțare nerambursabilă de 85% din partea UE în exercițiul bugetar european 2014 – 2020. Ba chiar în 2012 se purtau negocieri cu Comisia Europeană pentru demararea licitației de construcție încă din 2013, în așa fel încât A1 să fie complet construită până în 2016.

ZF: Nemţii cumpără „la foc automat“ teren arabil ieftin.  Compania germană Agrarius, cu o cifră de afaceri estimată în acest an la 4 milioane de euro pe piaţa locală dintr-o fermă de 3.200 de hectare din judeţul Timiş, şi-a bugetat dublarea portofoliului de terenuri arabile din România în următorii trei ani, acţiune ce ar urma să ducă şi la dublarea cifrei de afaceri. Pentru atingerea acestui obiectiv şi acoperirea capitalul de lucru necesar germanii au anunţat o emisiune de acţiuni în valoare de 4,8 milioane de euro pe Bursa de la Frankfurt, acolo unde sunt listaţi.

Capital: TOP 300 CAPITAL. Află care sunt cei mai bogați români. O schimbare importantă în vârful clasamentului o reprezintă faptul că, în acest an, Ioan Niculae ocupă primul loc, el fiind, deci, cel mai bogat român, conform ediţiei a XII-a Top 300.  Potrivit calculelor Capital, averea sa este estimată la 1,7 miliarde de euro. Este, de altfel, singurul român care a reușit să-și păstreze averea peste pragul de un miliard de euro. Podiumul bogaților este completat de familia Dan Adamescu, cu o avere estimată la 900 de milioane de euro, respectiv Ion Țiriac – 800-850 de milioane de euro.

Agrointel – Basavin, unicul producător de vin kosher din Europa de Est: ”Israelienii vin la noi, apasă pe butoane, își fac singuri vinul. Noi apoi li-l exportăm”. De mai bine de trei ani, producătorul moldovenesc Basavin a dat lovitura cu vinul kosher. Compania este singura din estul Europei care are acest produs foarte cerut la export în statele cu comunități importante de evrei: Polonia, Cehia, Rusia sau SUA. Grosul vinului de la Basarabeasca pleacă în Israel, către partenerii care se asigură că vinul produs de podgoria din Republica Moldova le respectă standardele.