ZF: Ministerul Agriculturii dă 25 mil. euro pentru un site, un newsletter şi 100 de broşuri de 60 de pagini cu informaţii despre fondurile UE. Ministerul Agriculturii a lansat ieri un proiect de 25 de milioane de euro din bani europeni numit „Reţeaua Naţională de Dezvoltare Rurală” (RNDR), prin care fermierii ar urma să primească informaţii despre fonduri europene, care însă în acest moment se prezintă ca un site jumătate nefuncţional. Site-ul proiectului (www.rndr.ro) afişează în multe cazuri „Lucrăm la această secţiune. Vă rugăm să reveniţi” iar numele celor 530 de fermieri care ar fi implicaţi în proiect nu sunt disponibile.
Adevărul: Presiunile autorităţilor asupra băncilor nu au dat rezultate: creditele se obţin la fel de greu. Cu toate că oficialii europeni le-au cerut în mai multe rânduri grupurilor bancare să sprijine prin creditare companiile şi populaţia, băncile dau creditele la fel de rar şi la fel de greu. Nici măcar finanţarea uriaşă, de aproape 1.000 de miliarde de euro, acordată de Banca Centrală Europeană instituţiilor de credit comerciale, nu le-a convins pe acestea să ajute la revenirea economiei europene.
Daily Business: SMURD „curata” branduri, dar si refuza zeci de donatii. Tot mai multe companii aloca sume importante pentru a-si asocia numele cu SMURD, pentru ca „toti cei cei care sunt in preajma lui se curata”, dupa cum spune un consultant de brand. Reprezentantii Serviciului care salveaza vieti au refuzat insa, de-a lungul timpului, donatiile a zeci de companii. Rompetrol, E.On, Vodafone sau Raiffeisen Bank sunt cateva dintre companiile care si-au asociat numele cu Serviciul Mobil de Urgenta, Reanimare si Descarcerare (SMURD). Nu toti doritorii de sponsorizari au putut insa sa se asocieze cu acest brand.
Capital: Industria locală de medicamente, dependentă de importuri. Industria locală de medicamente a trecut prin schimbări semnificative în ultimii ani, ajungând, în prezent, dependentă de importuri chiar și pentru cele mai banale preparate, potrivit lui Dragoș Damian, CEO Terapia Ranbaxy. ”În 2006 se fabricau în România circa 315 milioane de cutii de medicamente pentru piața internă, iar pentru 201 vorbim de aproximativ 190 de milioane de cutii, o scădere în valoare de 125 de milioane sau de 40%”, spune acesta.
Gândul: De câte ori cresc preţurile legumelor de la graniţă până ajung pe rafturi. Roşiile, ceapa, cartofii, usturoiul sau salata verde se scumpesc de la până la zece ori de la graniţă până pe rafturile marilor magazine, însă nimeni nu pare să ştie de ce, respectiv nici marii comercianţi, nici oficialii sau foştii şefi din Ministerul Agriculturii. Astfel, din Egipt se importă ceapă la un preţ de 0,28 lei pe kg, potrivit informaţiilor furnizate gândul de Ministerul Agriculturii, care citează date INS şi ale Autorităţii Naţionale a Vămilor. La supermarket preţul unui kilogram de ceapă ajunge la 2,7 lei, adică de aproape 10 ori mai mult.