Hotnews: Documentele ICE Dunarea: Cum a intrat Securitatea lui Ceausescu in afacerea IKEA. Rolul actualului presedinte executiv al FC Dinamo, Constantin Anghelache, in Operatiunea “Scandinavica”. Compania suedeza IKEA facea afaceri cu statul roman comunist, implicand inclusiv operatiuni confidentiale de suprafacturare in care a intrat si Securitatea lui Ceausescu, potrivit documentelor Intreprinderii de Comert Exterior (ICE) Dunarea, consultate de HotNews.ro la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS). Din dosarele fostei Securitati reiese ca in anii ’80, la un moment dat, seful spionajului, generalul Aristotel Stamatoiu, a dispus trimiterea unei sume de bani intr-un cont al IKEA de la Banca de Comert Exterior a Germaniei de Est. Operatiunea, cu numele de cod „Scandinavica”, era coordonata de maiorul de securitate Constantin Anghelache, actualul presedinte executiv al FC Dinamo Bucuresti. „Cei care vorbesc despre trecut spun povesti, cei care vorbesc despre maine viseaza, cei care fac ce trebuie azi sunt realisti. Eu fac ce trebuie azi, sunt un om realist”, a declarat Anghelache, pentru HotNews.ro .
ZF – Tomas Spurny, BCR: Ieşim din perioada de restructurare şi vom snopi concurenţa. Următorul obiectiv al BCR după ce s-a restructurat şi şi-a restabilit profitabilitatea este să revină în piaţă şi să atace concurenţa în forţă, afirmă Tomas Spurny, preşedintele executiv al celui mai mare finanţator din economie. „Am stabilizat banca din punct de vedere financiar, ne-am adaptat la cadrul de reglementare mai aspru şi am îmbunătăţit baza de costuri. Acum a venit timpul să ne concentrăm foarte mult pe revenirea în piaţă. Vreau să ne snopim concurenţii, să-i batem până îi transformăm în sorbeto.“
0-100.ro: De ce isi iau oamenii masini, cati fac asta pentru statut social si de unde culeg informatiile cele mai utile. Tinerii din zone precum America Latina, Orientul Mijlociu si Africa se arata cei mai dornici sa-si ia masina in viitorul apropiat, foarte multi dintre ei punand pe primul loc statutul social, arata un studiul Nielsen realizat in randul a 30.000 de posibili clienti, din 60 de tari. Intra in articol pentru a vedea in ce zone sunt preferate masinile noi, unde cele second-hand si in ce tari automobilul e cel mai important pentru statutul social.
ZF: Dorinel Umbrărescu, afaceri de 106 mil. euro şi marjă de profit de 20% cu Spedition UMB. Spedition UMB, unul dintre cei mai mari constructori din România, controlat de omul de afaceri băcăuan Dorinel Umbrărescu, a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 469,6 milioane de lei (106,2 milioane de euro), în scădere cu aproape 24% faţă de anul anterior. În acelaşi timp, profitul net al constructorului s-a redus cu 6%, până la 88,8 milioane de lei (20 de milioane de euro), arată datele de la Ministerul Finanţelor.
Bursa: Legea insolvenţei, minge de ping-pong pe masa politică. PNL şi PDL au anunţat că vor sesiza Curtea Constituţională cu privire la noua legislaţie, care nu reglementează şi insolvenţa personală. Simona Miloş, preşedintele INPPI: „Cred că este un vot politic”. Proiectul Legii insolvenţei se află din nou în mijlocul unui scandal politic, fiind aprobat, ieri, în plenul Camerei Deputaţilor în ciuda dezacordului PNL şi PDL. Anul trecut, iniţiativa a fost promovată prin Ordonanţă de Urgenţă, după care a fost declarată neconstituţională, în urma sesizării făcute de Avocatul Poporului. PNL şi PDL nu sunt de acord cu noua lege, anunţând că o vor ataca la Curtea Constituţională.
Gândul: Parlamentul European ne anunţă că nu vom mai plăti pentru falimentul băncilor. Peste opt ani. Parlamentul European a aprobat, marţi, la Strasbourg, trei măsuri menite să forţeze băncile să se asigure în caz de faliment, astfel încât contribuabilii să nu mai ajungă să plătească în astfel de situaţii. Parlamentul a adoptat trei măsuri pentru consolidarea sistemului unic de supraveghere bancară (în vederea realizării uniunii bancare), acesta fiind principalul subiect de pe agenda ultimei plenare. Două dintre măsuri se referă la restructurarea şi falimentarea băncilor cu probleme, iar cea de a treia cere ca băncile (şi nu contribuabilii) să garanteze depozitele mai mici de 100.000 euro în caz de faliment. Mai exact, statele care fac parte din Uniunea bancară vor împărţi un fond comun, finanţat de bănci, în valoare de 55 de miliarde de euro, din care vor fi acoperite pierderile în cazul folosirii instrumentelor de bail-in.