5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 16.07.2014

Câţi bani recuperează statul de la infractori, Ce avere are guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, Cine este Ioana Petrescu, personajul principal al ultimelor 24 de ore, cum l-a întâlnit pe Victor Ponta şi cum a ajuns ministrul Finanţelor, dar si Cele mai ieftine abonamente la Internet: cum arata ofertele RCS&RDS, Romtelecom si UPC. Citeste integral revista presei interne din 16 iulie.
Economica.net - mie, 16 iul. 2014, 05:45
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 16.07.2014

Capital: Câţi bani recuperează statul de la infractori. Se estimează că autorităţile ar trebui să primească de la inculpaţi peste 250 de milioane de euro doar în dosarele instrumentate de DNA anul trecut. Sume semnificative ar trebui să fie recuperate şi în procesele iniţiate de DIICOT şi parchetele ordinare. În realitate, interlopii reuşesc să-şi ascundă tot mai bine averile. În 2012 şi 2013, condamnările definitive date în procesele DNA au adus, pe lângă pedepse totalizând câteva mii de ani de închisoare, şi decizii prin care se recuperau peste 210 milioane de euro. Cel puţin teoretic, aceasta este suma pe care trebuie să o plătească infractorii care au primit o sentinţă finală în dosarele instrumentate de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) în ultimii doi ani. Iar cea mai mare parte a acestor bani (66% în 2012 şi 83% în 2013) ar trebui să ajungă în conturile statului.

Gandul.info: Ce avere are guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Economiile în lei ale lui Mugur Isărescu, incluzând conturi curente şi depozite bancare, au scăzut în ultimele 12 luni cu circa 118.588 lei, în timp ce cele în euro au crescut cu 2.871 euro, iar cele în dolari au urcat cu 853 de dolari, reiese din declaraţia de avere a guvernatorului publicată marţi pe site-ul BNR şi datată iunie 2014. Trăgând linie, faţă de precedenta declaraţie de avere, economiile totale ale guvernatorului BNR au scăzut cu aproximativ 23.000 de euro.Guvernatorul Mugur Isărescu deţine economii totale de 267.167 lei, 58.117 euro şi 18.850 dolari, potrivit celei mai recente declaraţii de avere postate pe site-ul BNR. Mugur Isărescu şi-a deschis anul trecut la BCR două depozite în euro, cu o valoare totală de circa 14.600 de euro şi două depozite în dolari, totalizând 8.300 de dolari. Isărescu şi-a lichidat economiile de la Citibank, unde avea, potrivit declaraţiei de avere din iunie 2013, două conturi curente de câte un dolar şi respectiv 4,32 lei, deschise în 2010 la care se adăuga un depozit de 2.882 dolari, deschis tot din 2010.

zf: Cine este Ioana Petrescu, personajul principal al ultimelor 24 de ore, cum l-a întâlnit pe Victor Ponta şi cum a ajuns ministrul Finanţelor. În a doua parte a anului 2013, Ioana Petrescu, o necunoscută, este numită de premierul Victor Ponta consilier de stat pe probleme economice şi imediat parte în echipa de negociere cu FMI. În mai puţin de un an a devenit ministrul Finanţelor, din nou ca o surpriză, inclusiv pentru PSD. Era pariul personal al premierului că poate impune o figură nouă, 33 de ani, ambiţioasă, absolventă de Harvard, într-un peisaj politic populat cu baroni, cu figuri vechi, brăzdate de interese şi o camarilă proprie. Ioana Petrescu povesteşte într-un interviu acordat Andreei Esca în ultimul număr al revistei The One cum l-a cunoscut pe Victor Ponta, cum a ajuns la Palatul Victoria şi cum a sfătuit-o mama ei să rămână mai degrabă în America decât să accepte oferta de a veni în România şi de a intra în vâltoarea politică. „Ai mei nu au fost foarte fericiţi cu ideea, a fost aşadar o decizie grea pentru mine. A durat peste un an şi jumătate”.

Adevarul: Directorul Romaero SA, anchetat penal pentru că a deturnat banii salariaţilor. Constantin Dinischiotu, directorul companiei de stat Romaero SA, este acuzat de parchetul Curţii de Apel Bucureşti că a reţinut de la salariaţi 31 de milioane de lei drept impozite şi contribuţii de asigurări sociale, dar nu i-a virat către bugetele statului. Direcţia de Investigare a Fraudelor din cadrul Poliţiei Române a sesizat, pe 13 aprilie anul acesta, Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 asupra faptului că reprezentanţi ai societăţii comerciale Romaero SA, la acel moment încă neidentificaţi, ar fi comis infracţiunea de stopaj la sursă. Fapta, incriminată în Legea pentru combaterea evaziunii fiscale, constă în aceea de a reţine de la salariaţi sume reprezentând impozite pe venit şi contribuţii de asigurări sociale şi de şomaj, fără a mai fi virate ulterior către bugetele corespunzătoare.

Wall-street: Cele mai ieftine abonamente la Internet: cum arata ofertele RCS&RDS, Romtelecom si UPC. Romania intra in top 10 state in ceea ce priveste vitezele Internetului fix, numarul romanilor care „profita” de acestea fiind de aproape 4 milioane, in crestere de al an la an. Trei operatori majori se lupta pentru o felie cat mai mare pe aceasta piata. Cu ce oferte vin acestia la jumatatea anului si ce ar trebui sa alegi? Doua intrebari la care wall-street.ro incearca sa va ofere raspunsuri.

Ofertele RCS&RDS

Operatorul autohton RCS&RDS are patru oferte de Internet fix pentru persoane fizice – Digi Net Fiberlink 100, 200, 500 si 1000. In incercarea de a creste rata de retentie a clientilor, in luna iunie a anului curent operatorul a marit vitezele la abonamentele Digi Net Fiberlink 50 (acesta fiind deci scos din oferta) si Digi Net Fiberlink 100 pentru clientii rezidentiali existenti, gratuit, cu conditia resemnarii contractelor pentru 12 luni.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...