5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 16.11.2012

Economica.net
16 11. 2012
newspaper_2_83441100

Capital – Transformarea uzinei de armament de la Mizil: de la primele tancuri româneşti la service de utilaje agricole. După o privatizare de tip PAS mai mult sau mai puțin reușită, fabrica de armament de la Mizil a ajuns în portofoliul tânărului om de afaceri Iustin Paraschiv. Planurile sale implică tot producție, însă nu de armament. Se spune – deși nu i-a fost atestată paternitatea – că primele tancuri românești au fost fabricate la MFA (Mechanical Factory for Armament) Mizil, unitate specializată în repararea blindatelor. Înainte de ’90, fabrica era cel mai important producător român de mașini de luptă pe șenile, iar după Revoluție a devenit partener al Armatei Române pentru produse militare moderne.

ZF: Războiul politic care a alungat investiţiile, seceta din agricultură şi declinul construcţiilor au trimis din nou economia pe minus în T3. Majoritatea analiştilor şi oamenii de afaceri văd posibilă o dinamică pozitivă a PIB în ultimul trimestru al anului, însă şi-au ajustat estimările de creştere economică pentru întreg anul 2012 spre 0-0,5%, susţinând că nu exclud riscul recesiunii. Dinamica pozitivă a PIB în T4 ar putea să fie adusă de reluarea unor proiecte de investiţii, un element de influenţă important fiind şi faptul că efectul negativ maxim din agricultură s-a cuantificat în T3, după cum spun analiştii.

Adevărul: Blocajul asupra bugetului UE stopează ajutorul financiar pentru foştii salariaţi ai Nokia de la Jucu. Aproape 25 de milioane de euro reprezentând ajutor de la Uniunea Europeană (UE) pentru peste 5.000 de muncitori disponibilizaţi din şapte state UE, printre care şi România, au fost blocate joi, întrucât nu există bani rămaşi în bugetul UE pentru a finanţa aceste plăţi, informează Agerpres. Comisia pentru bugete (BUDG) a Parlamentului European (PE) a trebuit să-şi amâne, joi, votul pentru aprobarea mobilizării Fondului European de Ajustare la Globalizare (FEAG), deoarece Consiliul UE nu a fost de acord cu propunerea de rectificare a bugetului pentru 2012, informează un comunicat publicat pe site-ul PE.

România liberă: Compendiu de furat banii europenilor. Utilaje vechi, revopsite şi prezentate ca noi, persoane pe statele de plată care nu fuseseră în România, achiziţii din fonduri UE urmate de redirecţionarea banilor spre buzunarele proprii sunt câteva dintre neregulile depistate în proiectele susţinute de UE, care ar trebui să ne facă mai competitivi economic. Nici un proiect finanţat de UE nu e de valoare prea mare astfel încât să nu poate fi furat. Departamentul de Luptă Antifraudă (DLAF) a prezentat recent, în cadrul unei conferinţe, o analiză a modului în care beneficiarii unui număr de 19 proiecte europene derulate în cadrul Programului Operaţional Sectorial Creşterea Competitivităţii Economice (POS-CCE) au simulat îndeplinirea programelor, scopul final fiind deturnarea fondurilor. Proiectele au valori cuprinse între 10.000 de euro şi un milion de euro.

Agrointel – Producătorul conservelor Râureni: A fot cel mai greu an de când am intrat în industrie. Proprietarul fabricii de conserve din legume şi fructe Râureni spune despre 2012 că a fost cel mai greu an de când lucrează în industrie din cauza majorării preţurilor la materiile prime. Cât despre 2013, nici nu vrea să se gândească ce poate să-i aducă. Seceta din acest an a redus producţia de legume şi fructe şi a dat mari bătăi de cap procesatorilor din industria de conserve. Cel mai mult au suferit roşiile – un produs de bază la noi – care s-au scumpit foarte mult, povesteşte Dan Mutu, proprietarul fabricii de la Râureni, o marcă de tradiţie pe piaţa locală, dar şi una dintre cele mai cunoscute în prezent.