5 stiri business pe care nu trebuie sa le ratezi în aceasta dimineata – 17.02.2012
ZF: Lupta pentru ASE a început. În zece zile se alege un nou rector. Cine va fi următorul şef al „pepinierei“ de manageri? Pe 27 februarie se va alege un noul rector al Academiei de Studii Economice, una dintre cele mai prestigioase universităţi locale, în cadrul căreia au studiat majoritatea executivilor români de top şi antreprenori care formează actuala generaţie de manageri. În aceste zile la ASE este o adevărată „febră” electorală, având în vedere că cei care candidează la funcţia de rector şi-au făcut site-uri de campanie, au sloganuri electorale şi planuri manageriale prezentate detaliat.
Adevărul: Pensiile europenilor, în mare pericol. Există o probabilitate de 50% ca o nemţoaică care se va naşte anul viitor să trăiască 100 de ani, în timp ce Belgia a înregistrat cu record în materie de cheltuieli cu asistenţa socială: a avut prima persoană care a fost toată viaţa şomeră, calitate din care a ieşit direct la pensie. Cu alte cuvinte: speranţa tot mai mare de viaţă a europenilor, costurile cu asistenţa socială diferite de la ţară la ţară şi scăderea tot mai mare a numărului de copii, la care se adaugă şi şomajul fără precedent în rândul tinerilor – toate acestea arată că întreaga Europă se confruntă cu o mare problemă socială.
Capital: Dispariţia executorilor bancari va da fiori reci restanţierilor. Până acum, procesul de executare a clienţilor rău-platnici la credite sau a giranţilor era coordonat de executorii bancari, cei care aplicau în mare parte strategia băncii. Corpul executorilor bancari numără în prezent peste 300 de membri activi. Dintre aceştia, circa două treimi (peste 200) ar putea face pasul (sunt eligibili) pentru a fi asimilaţi executorilor judecătoreşti, iar restul vor rămâne în bănci pentru a monitoriza transferul acestui proces.Transformarea executorilor bancari în executori judecătoreşti va aduce o creştere a costurilor de executare, însă procesul poate deveni mult mai brutal.
EVZ: Bursele doctoranzilor, la Sfântu’ Aşteaptă. Tinerii cercetători plătiţi prin POSDRU sunt victimele unui sistem încâlcit: banii de burse există, însă Ministerul Educaţiei e depăşit de cererile de rambursare. Doctoranzii au de aşteptat câte patru-şase luni până să primească banii pe care, în mod normal, ar trebui să îi ia lunar. Mulţi dintre ei au renunţat la serviciu şi alte surse de venit, bazânduse pe bursă, şi au ajuns acum să trăiască din împrumuturi. Adevărate drame se petrec în familiile cu copii şi rate la casă, în care ambii soţi sunt doctoranzi plătiţi prin POSDRU.
România liberă: Ţara în care Daciile lui Ceauşescu sunt mai căutate decât Mercedes şi BMW. În acest moment, zeci de mii de Dacii care în România nu ar fi bune decât ca monedă de schimb în cadrul programului Rabla circulă pe străzile din Argentina. În ţara sud-americană, astfel de maşini sunt mult mai scumpe decât la noi, fiind apreciate de localnici. În trei săptămâni petrecute în mai multe oraşe din Argentina, printre care şi Buenos Aires, San Juan sau Cordoba, nu am văzut decât trei maşini de lux: un Mercedes L500, un BMW şi acela model X5, deci vechi de mai mulţi ani) şi un Audi (model A5). Acesta din urmă dădea ture prin piaţa centrală a oraşului (semn că proprietarul avea toate motivele să fie mândru de achiziţia sa). În schimb, în localităţile argentiniene, modelele Dacia 1.300, 1.310 şi 1.410 sunt la putere.