5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.03.2015

Economica.net
17 03. 2015
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_89678600

Un gigant american preia două terminale din portul Constanţa într-un deal de peste 90 mil. euro. Fără zgomot, americanii au cumpărat aproape toată capacitatea de stocare a României – ZF. Conglomeratul agroindustrial american ADM, unul dintre cei patru giganţi ai comerţului mondial cu materii prime agricole, a ajuns la un acord pentru preluarea terminalelor de cereale North Star Shipping şi Minmetal din portul Constanţa de la oamenii de afaceri români Liviu Ghebaur (50 de ani) şi Ion Vasile (50 de ani), au declarat pentru ZF surse din piaţa de agrobusiness.

Victor Ponta despre autostrada Comarnic-Brașov: Va fi una dintre cele mai mari dezamăgiri ale mele – Capital. „În 2016, la final, când voi trage linie, acolo (autostrada Comarnic-Brașov – n.r.) acolo voi pune una dintre cele mai mari dezamăgiri ale mele”, a spus premierul Victor Ponta, la B1TV, întrebat fiind dacă va mai candida pentru alegerile parlamentare de anul viitor în contextul în care nici măcar nu a fost semnat contractul pentru construcția autostrăzii.

Localuri închise în Bucureşti pentru că nu emiteau bonuri fiscale – DIGI24. Mai mult de 20 de localuri din Bucureşti au fost închise de Fisc pentru că nu emiteau bon fiscal. Sancţiunile se aplică pentru perioade cuprinse între o lună şi trei luni. Printre acestea sunt şi restaurante de lux din Dorobanţi şi Herăstrău.

Plicurile din spitale vor fi impozitate, dar „medicii vor fi fericiti pentru asta”. Dorel Sandesc, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, despre legea care ar putea stopa migratia medicilor din Romania – Interviu Hotnews. Proiectul de lege care va schimba sistemul medical romanesc mai drastic decat ar fi putut s-o faca pachetul de reforma Basescu a ajuns pe masa parlamentarilor. Daca va fi aprobat, medicii isi vor putea trata pacientii in spitalele de stat si in regim privat. Plicurile vor fi practic oficializate dar sub conditia respectarii regulilor legii, iar banii din ele vor fi impozitati.

Cine sunt cei 10 care ard 30% din toate gazele din România – ZF. Cei mai mari consumatori de gaze naturale conectaţi direct la reţeaua de transport administrată de Trangaz au „ars” anul trecut circa 3,3 miliarde de metri cubi de gaze, ceea ce echivalează cu 27,5% din toată cantitatea de gaze de care a avut nevoie România. Azomureş este cel mai mare consumator de gaze local, clasamentul fiind completat de alte combinate de îngrăşăminte chimice aparţinând grupului InterAgro, dar şi de producători de energie termo.

Bătrânețe fără tinerețe: 4 cauze și 3 efecte ale bolii care macină economia românească – Adevărul Financiar. Cu un raport de 4,3 milioane de angajați, plătitori la fondul de pensii, la 5,3 milioane de pensionari, economia românească pare incapabilă să rupă cercul vicios al unui dezechilibru major.

Românii au retras anticipat 380 mil. lei din poliţele de viaţă – ZF. Clienţii companiilor de asigurări de viaţă au efectuat anul trecut răscum­părări anticipate şi retrageri parţiale din conturile de asigurare de 377 milioane de lei, în scădere cu 14% faţă de 2013. Aceasta a fost cea mai vizibilă scădere din ultimii şase ani a sumelor retrase anticipat.

Cel mai bogat om din Germania şi legătura lui cu România – Capital.

Cum sa evitam tarifele ilegale care ne cresc cheltuielile cu gazele naturale – ENERGY CENTER

Derogare de la lege pentru finanțarea sistemului penitenciar – CURSDEGUVERNARE.ro. Prin derogare de la Legea finanțelor publice, în ultima ședință de guvern s-a hotărât că Executivul poate repartiza Ministerului Justiției, din Fondul de rezervă bugetară, sume „și pentru finanțarea unor cheltuieli în vederea îmbunătățirii condițiilor de cazare și creșterii capacității de cazare a sistemului penitenciar românesc.” În ședința de guvern de săptămâna trecută, executivul a adoptat o ordonanță de urgență care modifică articole diverse din alte peste 20 de legi sau ordonanțe emise anterior. Unul dintre articolele cuprinzătoarei Ordonanțe conține excepții de la Legea finanțelor publice, unul dintre beneficiari fiind Ministerul Justiției.