5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.04.2012

Economica.net
17 04. 2012
ziare_3_10774100_07040400

EVZ: Lecţia petrolului norvegian: cum a pierdut România zeci de miliarde de dolari. România putea aduna din redevenţe petroliere 70 de miliarde de dolari în ultimii 40 de ani şi 10 miliarde în ultimii 10 dacă importa lideri din Norvegia. Fiecare dintre cei 5 milioane de norvegieni are un cont virtual de 90.000 de euro adunaţi din extracţia petrolului şi a gazelor, gestionaţi de guvern şi destinaţi completării fondurilor de pensii. Până în 2020, suma se va dubla.

România liberă: Autostrada Piteşti-Sibiu va înghiţi 3 miliarde de euro. Este cert că statul nu va primi de la Uniunea Europeană cu titlul de fonduri nerambursabile suficienţi bani astfel încât să construiască autostrăzi pe intreaga reţea TEN_T. Autostrada Sibiu-Piteşti va consuma suficient de mulţi bani din cei care vor fi primiţi de România (un studiu făcut de firma Iptana în 2008 menţiona chiar 3 miliarde de euro drept cost al acestui segment). Din banii care vor rămâne, Ministerul Transporturilor va trebui să finanţeze la alegere între rutele ce sunt include în reţeaua TEN-T.

Adevărul: RCS&RDS se extinde în Alba. A cumpărat reţeaua de cablu TV şi internet Kabex Ocna Mureş. Cea mai mare companie furnizoare de servicii de cablu TV şi internet din România, RCS&RDS, se extinde în judeţul Alba. Ultima achiziţie este reţeaua Kabex, cu abonaţi în oraşul Ocna Mureş. Kabex Prodcom furnizează servicii de cablu TV şi internet în oraşul Ocna Mureş şi în comunele Lunca Mureşului, Unirea, Noşlac şi Mirăslău, respectiv în suburbiile acestor localităţi. Date oficiale despre tranzacţie nu au fost făcute publice, astfel încât nu se cunoaşte dacă a fost vândută doar reţeaua din Ocna Mureş sau şi din celelalte localităţi.

ZF: La 29 de ani preia administrarea a peste trei miliarde de lei de la 100.000 de clienţi. Erste Asset Management, cel mai mare manager de fonduri de pe piaţa locală, cu active în gestiune de aproape 3 miliarde de lei (687 mil. euro), l-a numit pe Mihai Purcărea (foto), 29 de ani, în funcţia de director de investiţii – Chief Investment Officer. Purcărea devine astfel unul dintre cei mai tineri manageri de investiţii de pe piaţa locală şi ar putea deveni un nume cunoscut pe piaţă în următorii ani dacă va reuşi cu fondurile de administrare să obţină randamente mai mari decât piaţa. În industria administrării de bani poziţia de director de investiţii este cea mai înaltă, în străinătate aceşti executivi fiind printre cei mai urmăriţi din punctul de vedere al performanţelor obţinute.

Capital: Românii, mai bogați decât se cred. Mult clamata sărăcie a românilor este, de fapt, o chestiune de perspectivă. Contează cu cine te pui în balanță și dacă alegi să trăiești în prezent ori iei în calcul și trecutul, dar și viitorul. În ultimul trimestru din 2011, venitul mediu lunar pe cap de adult român a fost, potrivit Institutului Național de Statistică, de circa 260 de euro.