Adevărul – INTERVIU Mihai Tănăsescu: „România, alături de puţine state din UE, va fi o poveste de succes“. Mihai Tănăsescu, fostul reprezentant al României la FMI, ocupă din august 2012 postul de vicepreşedinte al Băncii Europene pentru Investiţii. Este pentru prima oară când România este reprezentată la un asemenea nivel în cadrul BEI. Mihai Tănăsescu afirmă că economia românească are perspective serioase de dezvoltare. Pilonii creşterii vor fi sectorul energetic, agricultura, exporturile, economia cunoaşterii.
ZF: Băncile execută silit 2.000 de locuinţe pe lună. Bancherii au ajuns să execute silit 2.000 de locuinţe în fiecare lună după ce au accelerat recuperarea banilor din credite restante, potrivit calculelor efectuate de ZF pe baza diferenţei dintre creşterea numărului de credite şi vânzările efective raportate de bănci. Astfel, numărul creditelor în derulare a crescut cu numai o mie de conturi în primele trei luni din acest an, potrivit datelor de la Biroul de Credit, deşi doar prin programul „Prima casă“ fuseseră raportate vânzări de 7.000 de credite ipotecare noi în acest interval.
Agrointel: După declinul de pe piaţa sucurilor chimice, fraţii Micula se fac agricultori. Despre afacerile din agricultură ale fraților Ioan și Viorel Micula nu se știe mare lucru, deși cei doi dețin una dintre firmele cu cele mai mari suprafețe de teren agricol nu doar din Bihor, ci și din țară. În 2012, potrivit datelor APIA, compania Westgrain, deținută de frații Micula, administra circa 7.300 ha de teren agricol. Cei doi ocupă locul 23 în Top 50 fermieri cu o avere estimată la 25-60 milioane de euro.
ZF: România mai are doar opt fabrici de utilaje agricole. În 1990 erau 27. Industria românească a utilajelor agricole a ajuns să mai aibă opt jucători după ce în urmă cu 23 de ani pe piaţă produceau tehnică agricolă (utilaje sau subansambluri) aproape 30 de unităţi de producţie, spune Ion Pirnă, directorul general al Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Maşini şi Instalaţii destinate Agriculturii şi Industriei Alimentare (INMA), instituţie care se ocupă cu cercetarea şi dezvoltarea de produse pentru această industrie.
Capital: Prima scădere a afacerilor Dacia din ultimii cinci ani . Cifra de afaceri a producătorului român Automobile Dacia, deținut în proporție de de 99,4% de Grupul Renault din Franța, a scăzut anul trecut la 2,877 miliarde de euro, de la 3,051 miliarde în 2011. De asemenea, profitul net s-a redus de la 63,697 milioane euro în 2011, la 62,610 milioane. Conform Raportului de gestiune al Consiliului de Administrație al Automobile Dacia, dat publicității pe 16 aprilie 2013, cel mai puternic producător de automobile român a înregistrat în 2012 o cifră de afaceri de 12,742 miliarde de lei, în scădere de la 13,178 de miliarde, cu un an în urmă.