5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.04.2014

Ce investitori străini "pariază" pe România, condiţii draconice la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit, Guvernul nu renunţă la ideea transformării aeroportului Tuzla în punct de trecere a frontierei, trenurile private se înmulţesc pe banii statului şi NATO îşi intensifică zborurile deasupra României. Citeşte pe larg revista presei din 17 aprilie 2014
Economica.net - joi, 17 apr. 2014, 04:59
5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă - 17.04.2014

ZF: Englezii, irlandezii, austriecii şi germanii au cumpărat jumătate din cele mai ieftine eurobonduri lansate de România.  Investitorii din Marea Britanie şi Irlanda au subscris 33% din împrumutul de 1,25 mld. euro luat de România marţi, dar obligaţiunile în euro au atras şi interesul austriecilor şi germanilor care au cumpărat 22% din titluri. Investitorii din afara Europei nu au lipsit, luând 9% din euroobligaţiuni. În ceea ce priveşte distribuţia pe tipuri de investitori, administratorii de fonduri au cumpărat jumătate din titluri, băncile au luat 23%, iar fondurilor de pensii şi de asigurări le-au revenit 20%, a declarat pentru ZF Liviu Voinea, ministrul bugetului.

Adevărul: Condiţii draconice la scutirea de impozit pentru profitul reinvestit. Firmele care vor să fie scutite de impozit pentru profitul utilizat pentru achiziţia de echipamente trebuie să păstreze utilajele pentru cel puţin jumătate din durata lor de viaţă şi nu le pot amortiza accelerat. Scutirea se va aplica doar pentru achiziţia de echipamente tehnologice – respectiv utilaje, maşini şi instalaţii de lucru, însă acest lucru nu înseamnă că vor putea fi trecute autoturismele „pe firmă“, practică întâlnită foarte des înainte de sosirea crizei. Pentru perioada 1 iulie- 31 decembrie 2014, facilitatea se va aplica pentru investiţiile realizate începând cu 1 iulie 2014.

România liberă: Cei patru indicatori îngrijorători ai infrastructurii rutiere. Firma americană AECOM, realizatorul Master Planului General de Transport (MPGT), a dat publicităţii ieri radiografia infrastructurii naţionale de transport, punct de pornire în selecţia proiectelor finanţate din fondurile UE în perioada 2014-2020. Oricare ar fi indicatorul folosit la evaluarea siguranţei rutiere a drumurilor din România, deţinem un deloc onorabil ultim loc la capitolul siguranţă rutieră, arată raportul „Identificarea problemelor din sectorul transporturi”, realizat de AECOM, făcut ieri public de către Ministerul Transporturilor.

Agrointel.ro – Surse: Conducerea Consorţiului Agroaliment va fi asigurată de un preşedinte ales pe 2 ani şi trei vicepreşedinţi. Discuţiile pentru fondarea Consorţiului Naţional Agroaliment sunt avansate. Potrivit surselor Agrointeligenţa, ieri s-a stabilit formula de conducere: un preşedinte şi trei vicepreşedinţi care vor asigura coordonarea şi reprezentarea agriculturii şi industriei agroalimentare la Bruxelles şi în dialogul cu Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În proporţie de 75%, şansele sunt ca primul preşedinte al Consorţiului Agroaliment să fie Aurel Popescu, preşedintelui Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase (ROMPAN). Spunem primul preşedinte pentru că durata unui mandat al conducerea Agroaliment va fi de doi ani.

Hotnews: NATO: Alianta isi intensifica zborurile AWACS deasupra Romaniei si va lua toate masurile necesare pentru a asigura apararea Romaniei si a tuturor tarilor aliate. NATO isi va intensifica zborurile de supraveghere AWACS deasupra Romaniei si Poloniei, va lua toate masurile necesare pentru a asigura apararea Romaniei si a tuturor tarilor aliate si isi actualizeaza rapid planurile de aparare, a declarat, miercuri, pentru HotNews.ro, purtatorul de cuvant al Aliantei Nord-Atlantice, Oana Lungescu.

0-100.ro: Vanzarile Ford B-MAX au scazut cu peste 10% in primul trimestru. Ford B-MAX si-a gasit 16.800 de clienti in primele trei luni ale anului in Europa, cu 12% mai putin decat in perioada similara a lui 2013, arata datele companiei. Ford a vandut anul trecut peste 67.000 de masini B-MAX in Europa, cele mai bune luni de vanzari depasind 7.000 de unitati, iar cele mai slabe nu au atins nici 4.000. Ford a vandut 332.000 de masini in toata Europa intre ianuarie si martie, cu 5% peste perioada similara din 2013. In total pe continent s-au vandut 4,48 milioane de masini din toate marcile, cu 166.000 unitati peste Q1 2013.

Hotnews: Guvernul nu renunta la ideea transformarii aeroportului Tuzla in punct de trecere a frontierei. Proiectul de Hotarare a Guvernului pentru aprobarea deschiderii punctului de trecere a frontierei de stat si a biroului vamal de frontiera pe Aeroportul  Tuzla se afla in proces de reavizare la Ministerul Transporturilor, ca urmare a necesitatii actualizarii titularilor ministerelor avizatoare, informeaza Ministerul Transporturilor la solicitarea HotNews.ro. Aceasta inseamna ca Executivul nu a renuntat la acest proiect controversat care a ridicat mai multe semne de intrebare in conditiile in care in imediata apropiere se afla Aeroportul International Mihail Kogalniceanu Constanta.

ZF – Piaţa muncii după 5 ani de criză: Doar 50.000 de locuri de muncă noi au fost create în ultimul an, şomajul a rămas la un nivel de peste 7%, iar creşterile salariale – invizibile. Creşterea economică peste aşteptări de anul trecut nu s-a reflectat şi într-o redresare a pieţei muncii: salariile au fost majorate nesemnificativ, numărul de angajaţi din economie a crescut doar cu 50.000 de persoane (până la 4,36 milioane de persoane în ianuarie 2014), iar şomajul a rămas la un nivel de peste 7%. Companiile au făcut 35.000 de noi angajări în ianuarie 2014, „soldul“ salariaţilor din economie la începutul acestui an fiind de 4,36 de milioane de persoane, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS). Totuşi, economia mai are de recuperat peste 400.000 de locuri de muncă „pierdute“ în anii de criză, însă firmele au fost prudente în materie de noi angajări şi au preferat să rămână pe o structură de personal „subţiată“.

Adevărul: DOCUMENT – Trenurile private se înmulţesc pe banii statului. Cea mai mare parte a subvenţiilor destinate transportatorilor particulari de călători de pe căile ferate se dau pentru numărul de trenuri, astfel că banii sunt luaţi chiar dacă garniturile circulă aproape goale. Pentru orice comerciant, lipsa clienţilor este un motiv de îngrijorare, dacă nu chiar de disperare. Pentru transportatorii feroviari particulari însă, lipsa pasagerilor nu dă prea multe bătăi de cap, pentru că statul subvenţionează numărul de trenuri mai mult decât numărul de călători.

Capital: Se întorc investiţiile imobiliare speculative. Creșterea încrederii investitorilor și îmbunătățirea condițiilor de creditare, precum și activitatea evident sporită a investitorilor speculativi pe piețele în revenire, au condus la un start puternic pentru piața investițională din Europa în 2014, potrivit ultimului studiu realizat de CBRE.

Te-ar mai putea interesa și
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Turcia – Erdogan va discuta cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, despre războiul din Ucraina
Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan va discuta luni despre cele mai recente evoluţii din războiul Rusia-Ucraina cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, în cadrul vizitei acestuia la Ankara,......
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Cristian Buşoi, despre conducerea PNL: Există argumente extrem de puternice în favoarea lui Ilie Bolojan
Liberalul Cristian Buşoi a declarat luni că există argumente "extrem de puternice" în favoarea lui Ilie Bolojan pentru ...
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
ROBOR a urcat la 5,81% pe an
Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, ...
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Utilizarea Inteligenței Artificiale începe să fie reglementată
Companiile care achiziţionează şi utilizează sisteme de Inteligenţă Artificială (IA) cu grad ridicat de risc la locul ...