5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.06.2013

Economica.net
17 06. 2013
ziare_35223000_29633000

Capital: Firmele de asigurare încep sp fugă de poliţa RCA. Nici măcar potenţialul semnificativ de vânzări pe care îl reprezintă cele peste 4,6 milioane de autovehicule înmatriculate în România nu mai poate compensa pierderile generate de daunele mari. Câteva societăţi mari de asigurări şi, mai ales, nume mari din reasigurare fac un pas înapoi pe piaţa poliţelor obligatorii. “Reglementarea despăgubirilor vătămărilor corporale devine prioritară pentru linia RCA; în caz contrar, gradul de penetrare a acestor poliţe se va reduce”, spunea recent Adrian Marin, CEO al Generali Asigurări.

BusinessMagazin: Cum au făcut patru colegi de facultate o afacere de peste 80 de milioane de euro pe an. Isabelle Iacob şi-a luat trei dintre colegii de facultate şi a fondat alături de ei departamentul de marketing al Farmexim, distribuitorul de medicamente deţinut de tatăl său, omul de afaceri Ovidiu Buluc. Iacob descrie perioada drept una a pionieratului, vremuri când echipa sa a putut să construiască de la zero şi să-şi pună în valoare ideile. „Aceasta a fost karma mea în Farmexim. Am trecut prin multe departamente, de la marketing la vânzări, apoi la achiziţii, logistică şi în toate acestea pot să spun că am fondat o structură care acum e funcţională şi eficientă.

Agrointel: “Regele castraveţilor cornișon” de la Işalniţa exportă tot ce produce. Mai mult de 98% din producţia de castraveţi de la Sere Işalniţa, aflate în proprietatea Sud Oil SRL şi aparţinând omului de afaceri Florin Purcea, ia drumul exportului. Anual – şi de vreo zece ani -, aproximativ 10.000 de tone de cornişon pleacă spre Elveţia şi ţările Uniunii Europene. Florin Purcea deţine în proprietate nu mai puţin de 75 de hectare de sere, din care în present producţia se desfășoară pe 50 de hectare de sere acoperite cu sticlă, restul capacităţilor fiind în reparaţii.

ZF: Cât pierde Bucureştiul pentru că este singura capitală europeană unde 64.000 de câini „aleargă fără stăpân“. Un număr de 25 de bucureşteni sunt muşcaţi în medie zilnic de câini în Capitală, dintre care şapte sunt copii. Dar pierderile nu se rezumă numai la costul cu tratamentul medical, pentru că Bucureştiul pierde turism, afaceri, pierde imagine. De douăzeci de ani problema este exploatată electoral cu un singur rezultat – tot mai mulţi maidanezi. Aproape 4.100 de copii şi adulţi au fost muşcaţi de câini în primele patru luni ale acestui an, arată datele de la Institutul Naţional de Boli Infecţioase prof. dr. Matei Balş din Bu­cureşti. În 72% din cazuri (2.969 de persoane) pacienţii care s-au prezentat la centrul antirabic al institutului au fost muşcaţi de câinii fără stăpân, potrivit informaţiilor obţinute de ZF.

Capital: Deprecierea leului dă startul creşterii preţurilor. Deprecierea abruptă a leului în doar câteva zile, pe fondul unor probleme externe, va avea efecte pe termen scurt asupra preţurilor şi sunt şanse să se repete în viitor. După câteva luni de apreciere constantă, analiștii și economiștii prognozau un leu tot mai puternic anul acesta, cu un prag de stabilitate în jurul a 4,3 lei/euro, prag apărat puternic de Banca Națională. A fost însă suficientă o tulburare a apelor de pe piețele financiare internaționale pentru ca moneda națională să piardă 6% în fața euro în doar câteva zile. Cădere care a dat peste cap toate estimările și a aruncat în incertitudine toți investitorii.