Hotnews: Mari probleme la Transporturi: dezastru la absorbtia fondurilor europene, investitiile au fost taiate puternic, iar realizarea intregii autostrazi Sibiu-Pitesti e din nou incerta. Absorbtia fondurilor europene in primele cinci luni ale anului la Transporturi a fost una dezastruoasa, iar oficialii europeni privesc cu ingrijorare situatia si cu neincredere masurile autoritatilor menite sa salveze din fondurile europene care se vor pierde din decembrie 2015. In acelasi timp, investitiile in primele patru luni au scazut la minimul ultimilor ani, tragand in jos si lucrarile de infrastructura cu 27% – totul pentru ca guvernul sa limiteze deficitul bugetar la inceputul unui an dublu electoral. In plus, in aceste zile se creioneaza ultimele detalii privind MasterPlanul pe Transport, iar oficialii CE sunt ingrijorati de soarta autostrazii Sibiu-Pitesti, o autostrada pe care partea romana incearca sa o „transforme” din calcule intr-o investitie prea scumpa si greu de realizat, totul pentru a finanta si realiza alte autostrazi prin tara.
ZF: Oferta Electrica a atras în prima zi 4.500 de mici investitori. Circa 4.500 de investitori s-au grăbit să subscrie în prima zi de derulare a ofertei publice de vânzare a monopolului de stat Electrica în vederea listării pe bursă şi au plasat în total ordine în valoare de circa 26 mil. euro. Spre comparaţie, la oferta Romgaz din toamna anului trecut au participat în total circa 11.000 de investitori.
Adevărul – INFOGRAFII UE, în pragul unei noi crize a gazelor. Europa retrăieşte momentul ianuarie 2009, când ucrainenii nu le-au mai permis ruşilor să folosească gazoductele de pe teritoriul Ucrainei pentru a livra gaze naturale în Europa. Faptul că, de această dată, tensiunile s-au amplificat în iunie şi nu în plină iarnă, cum a fost atunci, atenuează prea puţin îngrijorarea de la Bruxelles.
Capital: Vânzarea-cumpărarea terenurilor agricole din extravilan – semne de întrebare sau de blocaj? Exigenţele Legii nr. 17/2014 – mult-discutate și mult-disputate atât înainte, cât si după intrarea în vigoare – au marcat transformarea radicală a tranzacțiilor cu terenuri agricole din extravilan și proiecţiile de dezvoltare a unor operațiuni agricole ori de tip „green field“ pe astfel de suprafeţe.
Agrointeligenta.ro – Bondarii importați din Belgia zumzăie profitabil în fermele românești: Polenizarea naturală reduce costurile producătorilor de legume bio. Zeci de fermieri din vestul ţării se laudă că produc roşii şi alte legume la fel de gustoase precum cele din grădina bunicii. Asta, după ce au renunţat la polenizarea manuală artificială cu substanţe chimice şi folosesc bondari importaţi din Belgia, care polenizează florile natural.