5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.06.2015

Economica.net
17 06. 2015
ziare_499378001_72658300_06015200_02910300_63380400_04058700

Autostrada Comarnic-Braşov la al treilea eşec – DIGI24. Statul bifează un al treilea eşec în încercarea de a începe lucrările la autostrada Comarnic-Braşov. Nu găseşte un constructor care să realizeze proiectul pe banii lui.

Gabriel Comănescu a cumpărat perimetrele offshore ale Petroceltic – ZF. Gabriel Comănescu, proprietarul companiei de foraj marin Grup Servicii Petroliere (GSP), a cumpărat două concesiuni petrolifere în Marea Neagră de la firma irlandeză Petroceltic, care se retrage din România. Tranzacţia s-a realizat printr-un vehicul investiţional înregistrat de Comănescu în Olan­da în 2013, potrivit datelor obţinute de ZF.

Aglomeraţia din Bucureşti mută corporatiştii în provincie – Capital. Investitorii imobiliari vor livra 96.000 mp de spaţii de birouri noi în acest an în Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi şi Braşov, cu 50% peste suprafaţa pusă pe piaţă în 2014, potrivit unei analize a companiei de consultanţă DTZ Echinox. Decizia dezvoltatorilor de a se îndrepta spre marile oraşe din ţară este justificată de aglomeraţia din Bucureşti, care dispune de 1,1 mp de spaţii de birouri la fiecare locuitor al oraşului. Cu excepţia Clujului, unde densitatea de spaţii de birouri începe să se apropie de cea a Capitalei, cu 1,75 mp per capita, restul oraşelor mari încă sunt mai aerisite: Iaşiul are 2,3 mp per capita, Timişoara 3,1 mp, iar Braşovul 3,2 mp.

Un fond american de investiţii, marele câştigător al dezindustrializării Capitalei – ZF. NCH a avut viziunea de a cumpăra în anii 2000 fabrici pe bandă rulantă, pe care s-au construit ulterior malluri sau hipermarketuri. Două dintre cele mai mari centre comerciale din Bucureşti, AFI Cotroceni şi Mega Mall, al doilea magazin Ikea din România precum şi mai multe hipermarketuri au fost sau urmează să fie deschise pe terenuri ale unor foste fabrici din Capitală, cumpărate la începutul anilor 2000 de fondul american de investiţii New Century Holdings (NCH), condus de românul Siminel Andrei.

Complexul Energetic Hunedoara, faliment premeditat – DIGI24. Este mamutul care produce cel mai scump curent din România. A acumulat datorii de peste 20 milioane euro și pierderi și mai mari. Cu un picior în faliment, Complexul Energetic Hunedoara, de care depind financiar aproape 18.000 de oameni, a primit de la Guvern, la sfârşitul lunii mai, 45 milioane euro sub formă de ajutor de stat. Între timp, în fiecare zi, compania provoacă pagube serioase bugetului.

HARTA SECETEI Uscăciunea pământului a adus culturile agricole la cota de avarie – Adevărul.

Cele mai mari trei profituri nete de pe piaţa integratorilor IT obţinute de IBM, HP şi Xerox – ZF. Cu o creştere de aproape 60% a cifrei de afaceri şi un profit net de peste 55 de milioane de lei (12 mil. euro), americanii de la IBM s-au distanţat anul trecut sensibil de celelalte companii care oferă echipamente, soft şi servicii de IT. Două companii din Timişoara – ETA2U şi Lasting System – intră în topul celor mai mari 10 jucători.