5 ştiri business pe care nu trebuie să le ratezi în această dimineaţă – 17.09.2012
Capital: Cine mai are voie să asigure case în România. «Înainte de a veni la noi să vă faceţi o asigurare facultativă, trebuie să încheiaţi o poliţă obligatorie. Ba nu, colega, domnul îşi poate face o asigurare facultativă şi înainte de a o avea pe cea obligatorie.» Acesta este un dialog real între două angajate ale unei foarte mari societăţi de asigurare din România. Cele două nu au reuşit să se pună de acord nici când a venit vorba despre posibilitatea de a încheia o poliţă obligatorie printr-un partener contractual al companiei respective. De unde toată această confuzie? Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a decis recent să schimbe regulile privind emiterea poliţelor de asigurare pentru locuinţă.
ZF: Economia stă pe o piramidă inversată: 3,1 milioane de salariaţi din privat susţin 15 milioane de bugetari, copii, pensionari şi asistaţi social. Este sustenabil modelul de organizare a României? Un număr de 5,3 milioane de pensionari, 4 milioane de copii şi adolescenţi sub 18 ani, 1,2 milioane de bugetari, 400.000 de angajaţi din companiile de stat şi sunt susţinuţi din contribuţiile, taxele şi impozitele plătite de cei 3,1 milioane de angajaţi rămaşi în mediul privat. La aceştia se adaugă cei 3-4 milioane de români care practic nu se regăsesc în nicio statistică, muncind fie la negru, fie în agricultura de subzistenţă.
Adevărul: Rodipet, pe cale de resuscitare. Rodipet, companie de distribuţie a presei aflată în insolvenţă, ar putea fi repornită de AVAS prin preluarea datoriei către Fisc. După aproape trei ani de când a intrat în paragină, Rodipet ar putea avea din nou tarabele pline de ziare. Compania se află în atenţia Agenţiei pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), care evaluează o posibilă readucere la viaţă. „Rodipet este una dintre companiile care au potenţialul de a fi reorganizate pentru a putea funcţiona din nou”, a declarat Gabriela Dobrotă, şefa Direcţiei de Control, Analiză şi Strategie din cadrul (AVAS).
EVZ: Ultima zi de depunere a ofertelor la Oltchim. Mâine va avea loc licitaţia cu strigare. Astăzi este ultima zi în care se mai pot depune oferte de participare la licitaţia pentru privatizarea Oltchim Râmnicu Vâlcea. Caietul de sarcini a fost cumpărat de 13 companii, iar statul se aşteaptă să primească cel puţin trei oferte ferme, după cum a declarat preşedintele Oficiului Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), Remus Vulpescu. Împreună cu pachetul majoritar de acţiuni, de 54,8% din acţiunile societăţii, vor fi scoase la vânzare şi 56% din datoriile acesteia, mai precis cele ale AVAS şi Electrica SA, însumând 1,8 miliarde de lei.
România liberă: Cum e mai bine, plătitori sau neplătitori de TVA? Achiziţionarea bunurilor din UE este recomandabil să fie făcută de către firme înregistrate ca plătitoare de TVA, în vederea folosirii beneficiului taxării inverse, afirmă contabilii. Un plătitor de TVA are ca avantaj deducerea taxei din achiziţiile de bunuri. Un neplătitor are dezavantajul imposibilităţii deducerii TVA. Dacă o societate cumpără un bun achitând TVA către furnizorul care i l-a livrat, se produce un fenomen simplu bilateral: furnizorul care a vândut şi a încasat TVA va trebui să achite acea taxă către bugetul de stat, scăzând din totalul TVA achitată şi de el, la rândul său, altor furnizori de la care a cumpărat bunurile revândute.