ZF – Poate ajunge Dunărea „principala autostradă“ a României cu investiţii de sub 1 miliard de euro? România transportă pe căile sale navigabile 28 de milioane de tone de mărfuri anual şi 39,5 milioane de tone pe mare. Iar, dacă nu se fac investiţii, situaţia se va înrăutăţi, iar transportul pe apă se va reduce. În ciuda faptului că are o lungime de căi navigabile destul de mare (1.075 de kilometri), România transportă pe această cale de aproape10 ori mai puţin decât Germania (225 de milioane de tone de mărfuri).
Hotnews – Cum a evoluat batalia Pro TV vs. Antena 1 in prima luna a sezonului de toamna. A trecut o luna de cand Pro TV a declansat batalia toamnei in audiovizual – lupta pentru audienta cu al doilea mare post comercial, Antena 1, care a atras numeroase vedete si oameni de productie din Pro in incercarea de a detrona liderul pietei. Dupa o luna, Antena 1 nu a reusit sa ajunga pe primul loc cu niciuna dintre emisiunile angajate in lupta directa cu pilonii de audienta ai Pro, ba mai mult, in unele cazuri distanta s-a marit.
ZF – Familia Socea face un spital cu banii din EnergoBit. Familia Socea, unul dintre acţionarii EnergoBit, companie cu un business de peste 170 mil. euro în domeniul echipamentelor şi lucrărilor în energie, face prima investiţie majoră după cedarea controlului în 2012 al firmei fondate imediat după Revoluţie. De la energie, familia Socea trece acum în sectorul medical unde a realizat o investiţie de 10 milioane de euro într-un spital de recuperare în Cluj, investiţie pe care speră să o amortizeze în opt ani.
EVZ – Unul din doi români are restanțe la întreținere. 70,4% din familiile care locuiesc în orașele țării nu reușesc săși achite la timp factura de întreținere a locuinței, conform datelor oficiale ale Institutului Național de Statistică (INS) pentru 2013.
ZF – O treime din judeţele României sunt „deşert“ pentru investiţiile străine. Administraţia ridică din umeri: Noi îi chemăm, dar dacă ei nu vor să vină? Investitorii străini ocolesc o treime din judeţele României, în special cele din sud şi est. Integrarea în UE nu aduce, după cum se vede, mult dorita „coeziune“, deşi pentru coeziune Uniunea a alocat şi va continua să aloce României zeci de miliarde de euro, fonduri nerambursabile. Autorităţile locale ridică din umeri: noi îi curtăm pe investitori, dar dacă ei nu vor să vină? Iar specialiştii explică situaţia: nu există drumuri, nu există infrastructură sau mână de lucru calificată, dar nici nu există o „gândire strategică“. Dar cine să facă această „gândire strategică“?